Chcesz dożyć setki? Włącz do jadłospisu ulubioną zupę Japończyków
Japońska dieta uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Jej unikalne składniki i zasady odżywiania sprzyjają zdrowemu starzeniu się i długowieczności. Szczególnie ważną rolę odgrywają te produkty!
23.12.2024 17:07
Ryby i sushi
Japończycy należą do najdłużej żyjących narodów na świecie. Według danych opublikowanych w 2024 roku przez ministerstwo zdrowia i opieki społecznej, w Japonii żyje ponad 95 000 osób, które ukończyły 100 lat. Najwyższy odsetek stulatków występuje na Okinawie.
Jednym z czynników wpływających na długowieczność Japończyków jest dieta, która przyczynia się do niskiego wskaźnika otyłości i chorób sercowo-naczyniowych. Japończycy słyną z zamiłowania do surowych ryb i owoców morza, a jednym z najważniejszych elementów ich kuchni jest sushi, które może zawierać m.in. łososia, rybę maślaną czy tuńczyka.
Jak podkreśla dyplomowana dietetyczka z ponad 20-letnim doświadczeniem w badaniach nad długowiecznością, Asako Miyashita ryby, szczególnie tłuste, takie jak łosoś i tuńczyk, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Te składniki odżywcze są znane z korzystnego wpływu na zdrowie serca, gdyż pomagają obniżyć poziom trójglicerydów we krwi i poprawiają profil lipidowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tłuszcze omega-3 zawarte w rybach mają też właściwości przeciwzapalne, co może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca. Mogą także ograniczać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
Wodorosty, fioletowe ziemniaki i zupa miso
Oczywiście japońska dieta to nie tylko ryby i sushi. Szczególną rolę odgrywają też wodorosty. Dostarczają kwasów omega-3, cennych minerałów, takich jak fosfor, cynk, miedź, mangan czy magnez, witamin A, E, z grupy B oraz beta-karotenu. Ich regularne spożywanie wspomaga zdrowie serca, układu odpornościowego i chroni przed chorobami, takimi jak anemia, cukrzyca czy nadciśnienie.
Ważnym elementem japońskiej diety są też fioletowe ziemniaki, znane też jako ziemniaki z Okinawy. Wysoka zawartość antyoksydantów, w tym antocyjanów, sprawia, że mają silne właściwości przeciwutleniające. Wykazują też działanie przeciwzapalne i ochronne na komórki nerwowe. Są również dobrym źródłem błonnika i skrobi opornej, co pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Japończycy regularnie sięgają też po sfermentowaną żywność, taką jak zupa miso, która dostarcza probiotyków wspierających trawienie i odporność.
Poza tym koncentrują się na niskokalorycznych, pełnowartościowych i świeżych produktach roślinnych. Spożywają dużą ilość warzyw i owoców morza. Chętnie jedzą też ryż oraz soję i jej przetwory.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl