Świadome odżywianieChińskie daktyle. Nieocenione, gdy pamięć zaczyna szwankować

Chińskie daktyle. Nieocenione, gdy pamięć zaczyna szwankować

Już od 7 tysięcy lat owoce z tego drzewa wspierają zdrowie i urozmaicają kuchnię. Powinny się nimi zainteresować szczególnie osoby, którym doskwierają problemy z pamięcią czy nadmierne zmęczenie.

Ziziphus jujuba
Ziziphus jujuba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | YunusCHOI
Aleksandra Zaborowska

10.01.2025 11:46

Owoce jujuby – co to takiego?

Głożyna pospolita (Ziziphus jujuba), znana również jako jujuba lub chiński daktyl, to starożytne drzewo uprawiane głównie w Chinach, Indiach oraz w krajach południowej Europy. Jego owoce są niewielkie, owalne i mają brązowo-czerwonawy kolor. W smaku przypominają daktyle – są słodkie, delikatnie chrupiące, a ich miąższ, choć suchy, pełen jest wartości odżywczych.

Drzewo to może rosnąć w polskich ogrodach, jednak należy pamiętać, że nie jest odporne na surowe zimy. Suszone owoce jujuby są jednak łatwo dostępne w polskich sklepach internetowych.

Właściwości zdrowotne owoców jujuby

Jujuba to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Owoc ten zawiera duże ilości witaminy C, która wzmacnia odporność i ma silne właściwości przeciwutleniające, więc zwalczające stany zapalne i zapobiegające nowotworom. Bogactwo witamin z grupy B wspiera układ sercowo-naczyniowy, a żelazo pomaga w walce z anemią. Obecność wapnia, fosforu i magnezu czyni jujubę doskonałym wsparciem dla zdrowych kości i zębów.

Co więcej, owoce głożyny są cenione za ich wpływ na układ nerwowy – pomagają się uspokoić, wspierają pamięć i mogą zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja czy choroba Alzheimera. W medycynie chińskiej od lat stosowało się je również na bezsenność.

Dzięki obecności błonnika, jujuba wspiera też pracę jelit i pomaga zapobiegać problemom trawiennym, takim jak zaparcia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wykorzystać owoce jujuby w kuchni?

Owoce jujuby można spożywać na surowo, jako przekąskę, lub w formie suszonej. Idealnie komponują się z owsianką, jogurtem czy domowym musli. Można z nich także przygotowywać przetwory, takie jak dżemy, syropy czy likiery. W krajach azjatyckich owoce te dodaje się do deserów i słodkich past.

Jeśli szukasz naturalnego sposobu na poprawę zdrowia i urozmaicenie swojej diety, sięgnij po owoce głożyny pospolitej – starożytny dar natury o niezliczonych właściwościach.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie