Chińskie daktyle. Nieocenione, gdy pamięć zaczyna szwankować

Już od 7 tysięcy lat owoce z tego drzewa wspierają zdrowie i urozmaicają kuchnię. Powinny się nimi zainteresować szczególnie osoby, którym doskwierają problemy z pamięcią czy nadmierne zmęczenie.

Ziziphus jujubaZiziphus jujuba
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | YunusCHOI
Aleksandra Zaborowska

Owoce jujuby – co to takiego?

Głożyna pospolita (Ziziphus jujuba), znana również jako jujuba lub chiński daktyl, to starożytne drzewo uprawiane głównie w Chinach, Indiach oraz w krajach południowej Europy. Jego owoce są niewielkie, owalne i mają brązowo-czerwonawy kolor. W smaku przypominają daktyle – są słodkie, delikatnie chrupiące, a ich miąższ, choć suchy, pełen jest wartości odżywczych.

Drzewo to może rosnąć w polskich ogrodach, jednak należy pamiętać, że nie jest odporne na surowe zimy. Suszone owoce jujuby są jednak łatwo dostępne w polskich sklepach internetowych.

Właściwości zdrowotne owoców jujuby

Jujuba to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Owoc ten zawiera duże ilości witaminy C, która wzmacnia odporność i ma silne właściwości przeciwutleniające, więc zwalczające stany zapalne i zapobiegające nowotworom. Bogactwo witamin z grupy B wspiera układ sercowo-naczyniowy, a żelazo pomaga w walce z anemią. Obecność wapnia, fosforu i magnezu czyni jujubę doskonałym wsparciem dla zdrowych kości i zębów.

Co więcej, owoce głożyny są cenione za ich wpływ na układ nerwowy – pomagają się uspokoić, wspierają pamięć i mogą zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja czy choroba Alzheimera. W medycynie chińskiej od lat stosowało się je również na bezsenność.

Dzięki obecności błonnika, jujuba wspiera też pracę jelit i pomaga zapobiegać problemom trawiennym, takim jak zaparcia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Jak wykorzystać owoce jujuby w kuchni?

Owoce jujuby można spożywać na surowo, jako przekąskę, lub w formie suszonej. Idealnie komponują się z owsianką, jogurtem czy domowym musli. Można z nich także przygotowywać przetwory, takie jak dżemy, syropy czy likiery. W krajach azjatyckich owoce te dodaje się do deserów i słodkich past.

Jeśli szukasz naturalnego sposobu na poprawę zdrowia i urozmaicenie swojej diety, sięgnij po owoce głożyny pospolitej – starożytny dar natury o niezliczonych właściwościach.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę