Ustalili idealne śniadanie. Zbija trójglicerydy, odchudza i wydłuża życie

Zjedzenie jakościowego śniadania, które dostarczy nam odpowiednią ilość energii na cały dzień, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wartościowy posiłek o poranku to dobry sposób na zmniejszenie obwodu talii, obniżenie poziomu trójglicerydów i przedłużenie życia.

śniadanieIdealny wybór na śniadanie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Dobre śniadanie to podstawa. Tak ochronisz serce

O znaczeniu śniadania jako pierwszego posiłku dnia, które powinno nam dostarczyć wartościowych składników odżywczych i energii na cały dzień, słyszał każdy z nas. Podkreśla to badanie przeprowadzone przez Instytut Badawczy Szpitala del Mar i opublikowane w "Journal of Nutrition, Health and Aging".

Naukowcy poddali analizie wyniki 383 uczestników badania klinicznego porównującego wpływ diety śródziemnomorskiej (na której spożywa się warzywa, owoce, ryby, drób, beztłuszczowe produkty mleczne, oliwę z oliwek, orzechy) w połączeniu z aktywnością fizyczną z zaleceniami dietetycznymi na choroby sercowo-naczyniowe. Żadne wcześniejsze badanie nie brało pod uwagę wpływu jakości odżywczej śniadania na te czynniki ryzyka.

Badacze przeanalizowali skutki spożywania wysokiej jakości śniadania z odpowiednią równowagą białek, tłuszczów, błonnika i innych składników odżywczych. Odkryli, że dobry posiłek o poranku złożony z wartościowych składników przyczynia się do zmniejszenia czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przemysław Klima o odżywianiu się Polaków. Czy jego zdaniem jemy świadomie? "Jeśli chcę zjeść owoce morza, lecę do Aten"

Dobre śniadanie zmniejsza otyłość i poziom trójglicerydów

Uczestnicy badania byli w wieku od 55 do 75 lat i mieli nadwagę lub otyłość. Oceniono różne czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, w tym masę ciała, obwód talii (wskaźnik otyłości brzusznej), profil lipidowy, poziom cholesterolu i trójglicerydów, ciśnienie krwi i markery cukrzycy.

Wyniki wskazują, że uczestnicy, którzy spożywali 20–30 proc. dziennego spożycia kalorii rano, mieli lepsze wyniki w odniesieniu do kilku czynników ryzyka. Ich masa ciała zmieniała się na korzyść w porównaniu z uczestnikami, którzy przyjmowali więcej lub mniej kalorii na śniadanie. Pod koniec badania uczestnicy ci mieli o 2–3,5 proc. niższy wskaźnik masy ciała i o 2–4 proc. mniejszy obwód talii.

Odpowiednie spożycie kalorii na śniadanie wiązało się również ze znacznie niższym poziomem trójglicerydów (obniżenie o 9–18 proc.) i wyższym poziomem "dobrego" cholesterolu HDL (wzrost o 4–8,5 proc.).

Uczestnicy, którzy zjedli dobrej jakości posiłek, mieli o 1,5 proc. mniejszy obwód talii, o 4 proc. niższy poziom trójglicerydów i o 3 proc. wyższy poziom cholesterolu HDL. Wartościowe śniadanie zawiera odpowiednią ilość białka, wartościowych tłuszczów, błonnika i minerałów, takich jak potas i żelazo, a jednocześnie jest pozbawione nadmiernej ilości cukrów i tłuszczów nasyconych.

Naukowiec: Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia

Według Álvara Hernáeza, badacza w Instytucie Badawczym Szpitala del Mar, CIBER for Cardiovascular Diseases i profesora na Wydziale Nauk o Zdrowiu Blanquerna na Uniwersytecie Ramona Llulla w Barcelonie "śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia".

"Jednak to, co i jak jemy, też ma znaczenie. Spożywanie kontrolowanych ilości — nie za dużo i nie za mało — i zapewnienie dobrego składu odżywczego, ma kluczowe znaczenie. Nasze dane pokazują, że jakość posiłku wiąże się z lepszymi wynikami czynników ryzyka sercowo-naczyniowego. Jedzenie śniadania jest równie ważne, jak jedzenie śniadania wysokiej jakości" - podkreślił naukowiec.

Wyniki badania potwierdzają, że korzystny wpływ na zdrowie i dłuższe życie można przypisać spożyciu odpowiedniej liczny kalorii podczas śniadania i jakości żywności w nim zawartej, a nie innym czynnikom.

Zdaniem hiszpańskich naukowców, promowanie zdrowych nawyków śniadaniowych może przyczynić się do zdrowego starzenia się. Wpływa bowiem na zmniejszenie ryzyka zespołu metabolicznego i powiązanych z nim chorób przewlekłych, a tym samym poprawę jakości życia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę