Słyszy, że wygląda jak nastolatka. Zdradza, co często stosuje
Przekroczyła trzydziestkę, ale wiele osób bierze ją za nastolatkę. Kristina Lubnova zdradziła nietypową dietę i zwyczaje zdrowotne, którym zawdzięcza swoją energię i młodzieńczy wygląd. Twierdzi, że dzięki temu "oszukała" proces starzenia.
17.02.2025 19:42
Nietypowe nawyki żywieniowe trzydziestolatki
Kristina Lubnova to 31-letnia mieszkanka Los Angeles, która - jak przyznaje - często słyszy, że wygląda jak nastolatka. Kobieta twierdzi, że jej wyjątkowo młody wygląd to efekt nietypowej diety, która polega na regularnym używaniu oliwy z oliwek i spożywania skórek owoców.
- Jestem koneserką oliwy z oliwek, uwielbiam jej smak i nakładam ją również na skórę. Jestem też zwolenniczką jedzenia skórek owoców i warzyw. Mają one najwięcej korzyści, a my je wyrzucamy. Jem skórki bananów, awokado i arbuzów – mówi w rozmowie z mirror.co.uk.
Jej zdaniem oliwa z oliwek, bogata w kwasy tłuszczowe, wspiera zdrowie, długowieczność i młody wygląd. Dodatkowo, jedzenie skórek owoców dostarcza jej cennych składników odżywczych, które zazwyczaj są marnowane.
Skórka owoców stanowią doskonałe źródło błonnika. Chociaż skórka nie każdego owocu nadaje się do spożycia, to w każdej z nich znajduje się spora ilość błonnika oraz mnóstwo witamin. Skórka owoców zwykle zawiera wiele cennych minerałów, ale jest też ryzyko, że obecne w niej będą pestycydy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Masaż uzdrawiający i oliwa z oliwek
Lubnova stosuje również nietypowe metody pielęgnacji skóry. Używa kuchennego zmywaka do usuwania martwego naskórka, co sprawia, że jej skóra jest gładka i lśniąca. Regularnie stosuje także masaż kamieniem gua sha i oliwę z oliwek na twarz, aby poprawić krążenie skóry.
Modelka podkreśla także, że jej codzienna rutyna obejmuje także ćwiczenia fizyczne, takie jak joga, bieganie i trening siłowy z trenerem personalnym. Dzięki temu dba nie tylko o ciało, ale i o dobrą kondycję psychiczną.
"Płynne złoto" pomaga zachować młodość
Oliwa z oliwek, znana jako "płynne złoto", od wieków jest symbolem zdrowia i długowieczności. Bogata jest w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, obniża poziom złego cholesterolu LDL i podnosi poziom dobrego HDL, zmniejszając ryzyko miażdżycy i zawałów serca. Regularne spożywanie oliwy wspiera serce, mózg i odporność, a jej właściwości przeciwutleniające chronią przed chorobami neurodegeneracyjnymi.
Jeanne Calment, uznawana za najstarszą osobę w historii, przypisywała swoją długowieczność codziennemu spożywaniu oliwy z oliwek. Jej dieta, bogata w ten zdrowy tłuszcz, była kluczem do jej długiego życia. Oliwa z oliwek, dzięki zawartości polifenoli, redukuje stres oksydacyjny i poprawia funkcjonowanie neuronów, co może chronić przed spadkiem funkcji poznawczych i chorobą Alzheimera.
Oliwa z oliwek jest również bogatym źródłem cennych witamin, takich jak A, E, D i K, co czyni ją jednym z najczęściej polecanych produktów spożywczych. Jej regularne spożywanie pomaga w redukcji stężenia cukru we krwi oraz obniżeniu poziomu złego cholesterolu, co jest szczególnie korzystne dla osób zmagających się z cukrzycą. Badania wykazały, że osoby, które spożywają najwięcej oliwy mają mniejsze ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.
Nie tylko oliwa, ale także liście oliwne mają szerokie zastosowanie. Ekstrakt z liści oliwnych, bogaty w oleuropeinę, silny przeciwutleniacz, może wpływać na parametry związane z ryzykiem chorób serca, takie jak poziom lipidów we krwi czy ciśnienie krwi. Antyoksydanty obecne w liściach oliwnych mogą chronić przed utratą funkcji poznawczych, co czyni je cennym źródłem młodości.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl