Polski owoc nie ma sobie równych. Czyści tętnice ze złogów, zbija ciśnienie, cholesterol
Jeden z najzdrowszych owoców sprawdzi się przy infekcjach oraz przeziębieniach, z którymi walczymy w sezonie. Regularne spożywanie żurawiny lub soku żurawinowego może zmniejszyć ryzyko raka żołądka oraz obniżyć ryzyko chorób serca, w tym poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
02.12.2024 | aktual.: 02.12.2024 11:29
Żurawina ma unikalne właściwości zdrowotne
Żurawina należy do rodziny wrzosowatych i jest spokrewniona z jagodami i borówkami. Roźnie dziko na na nieskażonych terenach Polski, ale też to w naszym kraju znajduje się największa w Europie plantacja żurawiny.
Ze względu na bardzo ostry i kwaśny smak rzadko spożywa się ją na surowo, a najczęściej w postaci soku. Inne produkty na bazie żurawiny to sosy, suszona żurawina oraz proszki i ekstrakty stosowane w suplementach. Cenionym dodatkiem do dań mięsnych, serów oraz deserów jest także konfitura z żurawiny.
Owoc ten jest źródłem cennych witamin i minerałów, a także kilku unikalnych związków roślinnych, które mogą pomóc w zapobieganiu ZUM (Zakażeniom układu moczowego), rakowi żołądka i chorobom serca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Małe czerwone owoce zawierają witaminy A, C, i z grupy B (B1, B 2, B6) oraz antocyjany, karotenoidy, polifenole i pektyny oraz sole mineralne, głównie: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, jodu. Witaminy zawarte w żurawinie poprawiają odporność i stan naszej skóry.
Owoc zwalcza infekcje i zapobiega chorobom
Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnym żurawina świetnie sprawdza się w leczeniu i zapobieganiu kamicy nerkowej oraz zapaleniu pęcherza i nerek.
Dodatkowo zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapobiega miażdżycy i obniża ryzyko zawału serca. Żurawinę warto jeść również w celu zapobiegania chorobom nowotworowym. Czerwone owoce zawierają unikalne związki roślinne znane jako proantocyjanidyny typu A, które mogą zmniejszyć ryzyko raka żołądka, zapobiegając przyczepianiu się bakterii H. pylori do wyściółki żołądka.
Dla osób na diecie to doskonała przekąska między posiłkami, bo jest niskokaloryczna, dodatkowo ma działanie oczyszczające - jest bogata w proantocyjanidyny (PAC), związki chemiczne, które utrudniają przyczepianie się bakterii, zwłaszcza Escherichia coli, do ścian dróg moczowych. Dzięki temu pomaga wypłukiwać patogeny z organizmu.
Żurawina ma w składzie różne przeciwutleniacze, które mogą być korzystne dla zdrowia naszego kluczowego organu. Należą do nich antocyjany, proantocyjanidyny i kwercetyna. W badaniach na ludziach sok lub ekstrakty z żurawiny wykazały korzystne działanie na różne czynniki ryzyka chorób serca.
Produkty zawierające żurawinę mogą pomóc w:
- zwiększeniu stężenia cholesterolu HDL (dobrego),
- obniżeniu poziomu cholesterolu LDL (złego) u osób chorych na cukrzycę,
- usunięciu złogów z tętnic i zmniejszeniu sztywności naczyń krwionośnych u osób z chorobami serca,
- obniżeniu ciśnienia krwi,
- zmniejszeniu poziomu homocysteiny we krwi, obniżając ryzyko zapalenia naczyń krwionośnych.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl