Pij ten sok codziennie. Efekty zobaczysz już po tygodniu
Sok z czarnego bzu może być jednym z naturalnych sposobów na długowieczność. Choć niedoceniany, ma zbawienny wpływ na organizm.
12.01.2025 21:21
Sok z czarnego bzu na cukrzycę i metabolizm
Najnowsze badania naukowców z Washington State University wykazały, że codzienne spożywanie soku z czarnego bzu może znacząco poprawić metabolizm, tolerancję glukozy oraz przyspieszyć spalanie tłuszczu już po siedmiu dniach.
Wyniki badań opublikowanych w czasopiśmie naukowym "Nutrients" są bardzo obiecujące. Po tygodniu u osób z nadwagą, które codziennie piły sok z czarnego bzu zaobserwowano o 24 proc. niższy poziom cukru we krwi po posiłku bogatym w węglowodany w porównaniu z grupą placebo. Dodatkowo spalali oni o 27 proc. więcej tłuszczu, zarówno w spoczynku, jak i podczas aktywności fizycznej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Analiza próbek kału wykazała, że sok z czarnego bzu pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową. U uczestników wzrosła liczba korzystnych bakterii, takich jak Firmicutes i Bifidobacterium, a zmniejszyła się ilość potencjalnie niekorzystnych bakterii z rodzaju Bacteroides.
Warto pamiętać, że zdrowa mikroflora jelitowa jest kluczowa dla prawidłowego wchłaniania składników odżywczych i prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Małe owoce o wielkiej mocy
Małe, ciemnofioletowe jagody czarnego bzu są bogate w antocyjany o silnych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwcukrzycowych i przeciwdrobnoustrojowych.
"Owoce czarnego bzu są niedoceniane zarówno pod względem komercyjnym, jak i odżywczym. Teraz zaczynamy dostrzegać ich wartość dla ludzkiego zdrowia. Wyniki badania są bardzo ekscytujące" — podkreślił Patrick Solverson, jeden z autorów badania, cytowany w komunikacie prasowym dotyczącym badań.
"To badanie to kolejny dowód na to, że czarny bez, który od wieków jest stosowany jako naturalny lek, ma liczne metaboliczne i prebiotyczne korzyści zdrowotne" — dodał Solverson.
Choć antocyjany występują również w innych owocach, takich jak jeżyny czy jagody, to czarny bez zawiera ich znacznie więcej. Aby dostarczyć organizmowi tyle antocyjanów, ile znajduje się w 177 ml soku z czarnego bzu, należałoby zjeść aż cztery filiżanki jeżyn (600 g). To sprawia, że czarny bez jest wyjątkowo bogatym źródłem tych cennych związków.
Naukowcy zaznaczają jednak, że konieczne są dalsze i dłużej prowadzone badania na większej grupie uczestników. To, które się zakończyło, dotyczyło głównie kobiet z nadwagą, więc nie można jeszcze jednoznacznie odnieść wyników do całej populacji. Zespół już planuje kontynuację badań.