"Czarny miód" to eliksir zdrowia. Naturalny lek na wiele chorób

Czarnuszka siewna, znana także jako Nigella sativa, od wieków jest ceniona w medycynie naturalnej za swoje prozdrowotne właściwości. Nie każdy wie, że połączona z miodem tworzy wyjątkowo wszechstronny eliksir zdrowia.

Czarny miód
Czarny miód
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DANIEL BORAK
Aleksandra Zaborowska

27.11.2024 14:10

Bogactwo składników odżywczych w czarnym miodzie

Miód z dodatkiem nasion i oleju z czarnuszki charakteryzuje się ciemnym kolorem oraz intensywnym smakiem i aromatem. Tzw. czarny miód jest skarbnicą cennych witamin (A, B, C, E) oraz minerałów, takich jak żelazo, magnez i wapń. Dodatkowo zawiera przeciwutleniacze, które wspierają układ odpornościowy i chronią przed wolnymi rodnikami. Regularne spożywanie tego miodu wspomaga układ krążenia, działa przeciwzapalnie i może przyczynić się do poprawy ogólnego samopoczucia.

Jak zrobić czarny miód w domu?

Czarny miód można przygotować samodzielnie w domu, choć w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością można także zakupić jego gotowe mieszanki. Do stworzenia domowego miodu z czarnuszką potrzebne będą:

  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki nasion czarnuszki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 szklanka naturalnego miodu
  • 1 łyżka oleju z czarnuszki

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w rondelku.
  2. Dodaj nasiona czarnuszki oraz mielony imbir.
  3. Zmniejsz ogień i podgrzewaj mieszankę przez około 5 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
  4. Odstaw rondelek na kilka minut, aby zawartość ostygła.
  5. W kąpieli wodnej delikatnie podgrzej miód z olejem z czarnuszki (nie przekraczaj temperatury 40°C, aby zachować właściwości składników).
  6. Połącz obie mieszanki, dokładnie wymieszaj, nie odcedzając nasion czarnuszki.
  7. Przelej gotowy miód do słoika i przechowuj w lodówce.

Jak stosować czarny miód?

Czarny miód z czarnuszką i imbirem można modyfikować według własnych upodobań – dodając więcej lub mniej imbiru czy wzbogacając go sokiem z cytryny. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub jako samodzielny suplement diety. Zaleca się jednak spożywanie nie więcej niż dwóch łyżeczek dziennie.

Przed zażyciem czarnego miodu warto upewnić się, czy nie jesteśmy uczuleni na którykolwiek ze składników. Także osoby z hiperglikemią powinny zachować ostrożność, gdyż miód zawiera fruktozę, która może podnosić poziom cukru we krwi. Cukrzycy oraz osoby w stanie przedcukrzycowym mogą korzystać z tego specyfiku pod warunkiem ustabilizowanej glikemii i po konsultacji z lekarzem.

Pamiętajmy, że naturalne suplementy diety należy stosować z umiarem. Po dwutygodniowej kuracji wskazana jest minimum dwutygodniowa przerwa. Czarny miód z czarnuszką i imbirem nie zastąpi wizyty u specjalisty i nie jest lekiem na konkretne schorzenia.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie