ProfilaktykaOstrokrzew paragwajski. "Ziółko" lepsze od kawy

Ostrokrzew paragwajski. "Ziółko" lepsze od kawy

Dodaje energii, poprawia koncentrację, oczyszcza organizm, wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Ale to nie wszystko – lista korzystnego działania tego niezwykłego naparu jest o wiele dłuższa. Co skrywa w sobie susz ostrokrzewu paragwajskiego?

Yerba mate wykazuje szereg korzyści prozdrowotnych
Yerba mate wykazuje szereg korzyści prozdrowotnych
Źródło zdjęć: © Getty Images | Alexander Vorobev

Yerba mate - co to właściwie jest?

Większość z nas zaczyna dzień od wypicia kubka gorącej kawy. Zawarta w niej kofeina działa na nas pobudzająco, dodaje energii, odżywia umysł i ciało. Niektórzy twierdzą, że bez porannej dawki kofeiny nie byliby w stanie obudzić się rano. Podobne działanie na organizm ma napój yerba mate, choć jest nieco mniej popularny.

Być może odpowiada za to specyficzny, nieco gorzki smak, który nie każdemu może przypaść do gustu. Warto jednak wiedzieć, że yerba mate - napar przyrządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego - ma nie tylko właściwości pobudzające. Jest to roślina o leczniczym działaniu. Rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej nazywali yerba mate "napojem bogów ", zaś europejscy osadnicy "zielonym złotem Indii".

Ostrokrzew paragwajski to wiecznie zielone drzewo z rodziny ostrokrzewowatych, które może sięgać nawet 15 metrów wysokości. Z wyglądu wyróżnia się błyszczącymi liśćmi o ciemnozielonej barwie, z ząbkowanym brzegiem oraz niewielkimi białymi kwiatami, zmieniającymi się później w czerwone owoce. Ostrokrzew występuje w naturze i uprawiany jest na specjalnych plantacjach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielona herbata przeciw zawałom

Właściwości yerba mate

Cenne właściwości naparu z ostrokrzewu paragwajskiego znane są od stuleci. Guarani, czyli Indianie Ameryki Południowej mieszkający przede wszystkim w Paragwaju oraz w Brazylii, Argentynie i Boliwii zauważyli, że liście tej rośliny posiadają wyjątkowe działanie. Odkryli, że te zwyczajne, a zarazem bardzo niezwykłe liście po wysuszeniu, a następnie zaparzeniu, zamieniają się w interesujący napar o intensywnym aromacie, który działa pobudzająco, zwalcza zmęczenie, wspiera proces trawienia oraz poprawia krążenie krwi

Dziś już wiemy o wiele więcej na temat działania yerba mate i wiemy za co ceniony jest ten napój. Wśród właściwości prozdrowotnych wymienia się: zwiększenie energii, odświeżenie umysłu, poprawę koncentracji, a także pomoc w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Yerba mate wykazuje również właściwości przeciwgorączkowe, napotne, pomaga w leczeniu alergii i łagodzi objawy zapalenia zatok.

Yerba mate jest polecana w przypadku utrzymania prawidłowej masy ciała. Jest skutecznym wsparciem podczas redukcji masy ciała, oczywiście wraz ze stosowaniem zrównoważonej diety i regularnej aktywności fizycznej. Yerba zmniejsza apetyt, chęć sięgania po niezdrowe przekąski i daje uczucie sytości. Przyspiesza także przemianę materii i reguluje poziom cukru.

Yerba mate - skład

Co takiego znajduje się w liściach ostrokrzewu paragwajskiego, że picie yerby niesie ze sobą tyle korzyści? Rozkładając na czynniki pierwsze zawartość yerby, trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na witaminy B1, B2, A, E i C oraz składniki mineralne - wapń, magnez, potas, cynk, żelazo. Wśród innych, cennych substancji wymienia się alkaloidy purynowe (kofeina, teobromina oraz śladowe ilości teofiliny), polifenole, flawonoidy, saponiny oraz olejki eteryczne.

Jak pokochać yerbę? Komu jest odradzana?

Nie do każdego z nas w równym stopniu przemawia wykaz zalet i korzyści. Czytając długą listę prozdrowotnych właściwości, niekoniecznie zdecydujemy się włączyć do swojej diety ten drogocenny napar, jeśli nie pasuje nam smak. Dla wszystkich osób, które mają tego typu "problem", mamy dobrą wiadomość. W internetowych i stacjonarnych sklepach znajduje się szeroki wybór suszu klasycznej yerba mate z różnorodnymi dodatkami, jak zioła czy owoce. Dzięki takim urozmaiceniom gorzki smak stanie się mniej wyczuwalny.

Z uwagi na stymulujące i pobudzające działanie nie zaleca się tego napoju osobom starszym, małym dzieciom, kobietom w ciąży i podczas laktacji. Radzi się również, by ograniczały jej spożycie osoby zmagające się z chorobami serca.

Jak pić yerbe, czyli wskazówki dla początkujących

Po pierwsze: właściwa temperatura zaparzania. Optymalna temperatura zaparzania naparu yerba mate nie powinna przekraczać 70-80 stopni Celsjusza. Zalewanie suszu wrzątkiem pogarsza jej smak (zwiększa gorycz), a także przyczynia się do utraty wielu substancji bioaktywnych. 

Po drugie: do picia yerby przeznaczone są odpowiednie naczynia – mowa o tzw. matero – kubku o szczególnym, gruszkowatym kształcie, bez uchwytów, zazwyczaj ceramicznym lub metalowym. Do tego przydaje się specjalna rurka, przez niektórych nazywana słomką, czyli bombilla (przypominającą łyżeczkę z sitkiem). Bombilla umożliwia picie suszu bez obaw o to, że fusy będą wpadały nam do gardła.

Po trzecie: nie zapominajmy o starannym i regularnym czyszczeniu bombilli – najlepiej za pomocą specjalnego narzędzia – tzw. wyciora, dopasowanego rozmiarem do wielkości rurki.

Po czwarte: suszu nie trzeba wymieniać po jednym parzeniu – można go parzyć nawet kilka razy. Ten szczególny rodzaj naparu oferuje możliwość wielokrotnego parzenia bez utraty cennych właściwości. 

Po piąte: zaparzoną yerbę można popijać w ciągu całego dnia, ponieważ nie pobudza w taki sposób jak kawa - zawiera bowiem specjalną odmianę kofeiny o nazwie mateina, która nie daje tak silnych objawów, jak kawa.

Wybrane dla Ciebie