Od 25 lat bada mechanizmy starzenia się. Zdradziła sekret długowieczności
Specjalistka chorób wewnętrznych i geriatrii przyznaje, że od ćwierć wieku bada proces starzenia się organizmu i odkrywa tajniki spowalniania tego procesu. Doświadczenia badawcze przenosi również na życie prywatne. Zdradza cztery kroki do długowieczności.
Zadbaj o mózg, kontakty z innymi i dietę. Prosta droga do długowieczności
Prof. Andrea Maier ukończyła medycynę na Uniwersytecie w Lubece w Niemczech, potem zajmowała się specjalizacją z geriatrii w Holandii. Była kierownikiem geriatrii w Vrije Universiteit Medical Center, pracowała również na Uniwersytecie w Melbourne w Australii. Jej zainteresowania od początku kariery naukowej koncentrują się wokół mechanizmów starzenia się i chorób związanych z wiekiem. Na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat prowadziła wiele badań kohortowych i interwencyjnych, w tym czasie ukazało się też 350 artykułów prof. Maier. Badaczka jest też założycielką Healthy Longevity Medicine Society i obecnie prowadzi badania na jednym z singapurskich uniwersytetów.
W wywiadzie dla CNBC Make It wyjaśnia, że istnieje wiele strategii opóźniania starzenia organizmu. Z niektórych korzysta sama w codziennej rutynie.
Cztery kroki, jakie prof. Maier podejmuje na co dzień, to:
- często wykorzystuje potencjał mózgu i jest otwarta na zmiany,
- w celu zachowania sprawności społecznej: łączy jakościowe spędzanie czasu z pracą, w zależności od tego, czego w danym momencie potrzebuje,
- dieta ściśle wegetariańska, bez mięsa i ryb,
- stara się być na bieżąco z najnowszymi wiadomościami.
Jak zadbać o mózg? Zbyt często go nie doceniamy
Prof. Maier przyznaje, że zdrowie mózgu jest często niedoceniane.
- Każdy [powinien] wykonywać testy, sprawdzając, jaka jest pamięć krótkotrwała lub długotrwała, jaka jest zdolność mózgu do wykonywania wielu zadań jednocześnie - mówi i dodaje, że najważniejsze jest to, by nieustannie wykorzystywać potencjał mózgu.
Badania na przestrzeni lat potwierdzają, że nieustanne stymulowanie go poprzez naukę, czytanie książek czy choćby rozwiązywanie łamigłówek, chroni mózg przed starzeniem, a także zmniejsza ryzyko rozwoju demencji.
Następny filar długowieczności zdaniem badaczki to interakcje społeczne. Jak podkreśla, izolacja ma zły wpływ na nasz organizm. Dlatego zarówno kontakty ze znajomymi, jak i nawiązywanie relacji w środowisku zawodowym są według prof. Maier istotne w kontekście długiego życia.
- Jestem wegetarianką od trzeciego roku życia z powodów etycznych. Ale wydaje się też, że to całkiem zdrowe - mówi ekspertka, podkreślając, że dieta może wydłużać życie. Prof. Maier podkreśla, że nie je mięsa, w tym również ryb, pozwala sobie za to na dietetyczną colę.
Mówi również, że nie je śniadań i tego nawyku trzyma się od trzech dekad.
- W rzeczywistości zaczynam jeść o drugiej po południu, trzeciej po południu. Czasami mój pierwszy posiłek jem wieczorem i jest w porządku. Ale te nawyki były w moim stylu życia już wcześniej, zanim zdałam sobie sprawę, że mogą przynieść pozytywne efekty.
Badania wskazują, że diety bazujące na wysokoprzetworzonych produktach, w których dominuje mięso, mogą nieść za sobą skutki w postaci chorób układu krążenia, a nawet nowotworów. Stąd ograniczenie takich produktów na rzecz diety roślinnej może sprzyjać dłuższemu życiu. Niektóre analizy wskazują również, że okresowe powstrzymywanie się od posiłków wpływa pozytywnie na metabolizm, a nawet zmniejsza ryzyko przewlekłych chorób tj. cukrzyca typu 2.
Ekspertka podkreśla, że nie każdy musi przechodzić na dietę roślinną czy stosować post przerywany, ale ważne jest, by dieta zbilansowana i bazowała na zdrowych produktach.