Obniżają cholesterol, regulują cukier. Wystarczy już kilka sztuk dziennie
Orzechy od lat znane są ze swoich prozdrowotnych właściwości, które zawdzięczają przede wszystkim bogactwu zdrowych kwasów tłuszczowych. Okazuje się jednak, że jedna odmiana jest jeszcze zdrowsza niż inne.
08.12.2024 14:04
Sekret zdrowia ukryty w orzechach
Orzechy makadamia, choć w Polsce wciąż mało popularne, zdobywają uznanie naukowców na całym świecie. Wśród wielu przekąsek o właściwościach prozdrowotnych wyróżniają się one ponadprzeciętnym wsparciem dla układu krążenia, regulacji poziomu cholesterolu oraz utrzymania odpowiedniego poziomu cukru we krwi. To wszystko sprawia, że orzechy te mogą znacząco wydłużyć życie poprzez ograniczenie ryzyka rozwoju poważnych chorób.
Jak sugerują badania, regularne spożywanie już od 8 do 42 g orzechów makadamia dziennie – czyli od 4 do 14 sztuk – może znacznie obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL. Jednocześnie pomagają one podnieść poziom "dobrego" cholesterolu HDL, co pozytywnie wpływa na zdrowie układu krążenia. Takie działanie zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawałów i udarów, które wciąż są głównymi przyczynami zgonów zarówno w Polsce, jak i na całym świecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie tylko dla serca
Orzechy makadamia to także skuteczna broń w walce z przewlekłymi stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do rozwoju wielu chorób - tych sercowych, ale nie tylko. Naukowcy zaobserwowali, że dieta bogata w te orzechy zmniejsza poziom markerów stanu zapalnego, takich jak leukotrien B4.
W badaniach zauważono też, że dieta oparta na tych orzechach obniża poziom glukozy na czczo i zwiększa wskaźnik hemoglobiny A1c, co przekłada się na lepszą kontrolę długoterminowego poziomu cukru. Odpowiednia regulacja cukru we krwi zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, otyłości oraz związanych z nimi powikłań.
Choć orzechy makadamia są dość kaloryczne, ich regularne spożywanie wspiera odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Warto jednak zachować umiar, gdyż, jak wszystkie tłuszcze, w nadmiarze mogą przełożyć się na dodatkowe kilogramy. Co więcej, także osoby z problemami trawiennymi czy chorobami układu pokarmowego powinny uważać na nadmiar orzechów z uwagi na ich ciężkostrawność.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl