Najlepsza ochrona przed demencją. Ryzyko spada nawet o połowę
Demencja staje się globalnym problemem, a liczba chorych rośnie w alarmującym tempie. Naukowcy odkryli jednak, że regularne przyjmowanie jednej witaminy może zmniejszyć ryzyko jej rozwoju nawet o 40 proc.
Alarmujące dane
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że demencja dotyka już ponad 50 milionów ludzi na całym świecie, a liczba ta stale rośnie. Prognozy wskazują, że do 2030 roku liczba chorych może sięgnąć 78 milionów, a w 2050 roku nawet 139 milionów. Niektóre szacunki mówią o jeszcze wyższej liczbie – aż o 152 milionach przypadków.
Demencja, czyli otępienie, to jedno z najpoważniejszych zaburzeń funkcji mózgu, które najczęściej diagnozuje się u osób po 65. roku życia. Rosnąca liczba jej przypadków związana jest m.in. z wydłużaniem się średniej długości życia. Wraz ze starzeniem się społeczeństwa coraz więcej osób zmaga się z chorobami neurodegeneracyjnymi.
Najczęstszą formą demencji, stanowiącą 60-80 proc. wszystkich zachorowań, jest choroba Alzheimera. Prowadzi do stopniowej utraty pamięci, trudności z wysławianiem się oraz zmian nastroju. W zaawansowanym stadium chorzy tracą samodzielność, a codzienne funkcjonowanie staje się coraz trudniejsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zmniejszyć ryzyko demencji?
Na rozwój demencji wpływają zarówno geny, jak i styl życia. Duże znaczenie ma dieta. Niedobór kluczowych składników osłabia funkcje poznawcze i zwiększa ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
Witamina D w profilaktyce demencji
Badania potwierdzają, że witamina D może odgrywać ważną rolę w zmniejszaniu ryzyka demencji. Naukowcy przeanalizowali jej wpływ na rozwój choroby, a wyniki opisali w artykule opublikowanym w czasopiśmie "Alzheimer’s and Dementia: Diagnosis, Assessment and Disease".
Przeanalizowano dane 12 388 osób z National Alzheimer’s Coordinating Center, u których nie stwierdzono demencji. Średni wiek uczestników wynosił 71 lat. 37 proc. uczestników przyjmowało jeden z trzech suplementów z witaminą D (witaminę D i wapń, cholekalcyferol lub ergokalcyferol). W analizie naukowcy uwzględnili czynniki demograficzne, kliniczne i genetyczne, w tym obecność wariantu genu APOE ε4, który zwiększa ryzyko demencji.
Przez pierwsze pięć lat obserwacji naukowcy zauważyli, że osoby suplementujące witaminę D rzadziej zapadały na demencję. Po dekadzie od rozpoczęcia badań objawy choroby wystąpiły jedynie u 14,6 proc. pacjentów przyjmujących ten składnik.
Naukowcy ustalili, że suplementacja witaminy D wiązała się z 40-procentowym spadkiem ryzyka demencji w porównaniu do osób, które jej nie przyjmowały. Analiza uwzględniająca płeć wykazała jeszcze większe różnice – u kobiet ryzyko zmniejszyło się o 49 proc., a u mężczyzn o 29 proc.
Należy zaznaczyć także, że już w 2015 roku w "Nutrition" opublikowano wyniki badania wskazujące, że niski poziom witaminy D zwiększa ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Proste zmiany, które mogą obniżyć ryzyko demencji
Długowieczność przynosi wiele korzyści, ale wiąże się także z wyzwaniami zdrowotnymi, takimi jak demencja. Choć wciąż nie ma skutecznego leczenia tej choroby, eksperci podkreślają, że kluczowa jest profilaktyka.
Agencja National Health Service (NHS) zaleca zbilansowaną dietę, regularną aktywność fizyczną, utrzymanie prawidłowej wagi, unikanie używek, kontrolowanie ciśnienia krwi oraz dbanie o kontakty społeczne, aby zmniejszyć ryzyko jej rozwoju.