Świadome odżywianieJedz, jeśli skończyłeś 40 lat. Zatrzymasz młodość i formę na dłużej

Jedz, jeśli skończyłeś 40 lat. Zatrzymasz młodość i formę na dłużej

Po czterdziestce organizm przechodzi naturalne zmiany – metabolizm zwalnia, co sprzyja przybieraniu na wadze, a wahania hormonalne mogą obniżać poziom energii. To idealny moment, by przyjrzeć się swojej diecie i wprowadzić wspierające zmiany.

Tofu powinno się znaleźć się w diecie 40-latków
Tofu powinno się znaleźć się w diecie 40-latków
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Katarzyna Kurek

15.12.2024 15:32

Co zmienia się po czterdziestce?

Naukowców z Stanford University i Nanyang Technological University w Singapurze są zdania, że starzenie się nie zachodzi w sposób liniowy. Ustalili, że przechodzimy w życiu przez dwa najintensywniejsze okresy zmian biologicznych. Pierwszy z nich występuje ok. 44. roku życia, a drugi – w wieku 60 lat. Badanie opublikowane w "Nature Aging" potwierdza, że w tych momentach następują gwałtowne zmiany w liczebności kluczowych cząsteczek i mikroorganizmów w organizmie.

Jakie zmiany można zauważyć po czterdziestce? U kobiet spada poziom estrogenów, a u mężczyzn ma miejsce powolny spadek testosteronu, co wpływa na kondycję, siłę i energię. Zwolniony metabolizm sprzyja przybieraniu na wadze. Wzrasta także ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy i problemów kostno-stawowych.

Niektóre zmiany mogą być też związane ze stylem życia lub czynnikami behawioralnymi. Napięty grafik, obowiązki rodzinne i wyzwania zawodowe mogą zwiększać poziom stresu oraz źle wpływać na regenerację organizmu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Produkty, które wspierają zdrowie

Starzenia nie da się zatrzymać, ale odpowiednie nawyki żywieniowe mogą je spowolnić. Dietetyczka Jo Williams w BBC Good Food podkreśla, że w średnim wieku warto sięgać przede wszystkim po produkty bogate w żelazo i inne składniki odżywcze. Łatwo przyswajalne żelazo hemowe zawierają m.in. wątroba i chude czerwone mięso.

Ważne jest też regularne spożycie białka, które może pomóc w zapobieganiu utraty masy mięśniowej. Najlepszymi źródłami białka są chude mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe, tofu oraz niskotłuszczowy nabiał.

Jo Williams radzi, by po 40. roku życia spożywać też regularnie sfermentowane produkty, takie jak jogurt, miso, kefir czy kimchi, gdyż wspierają florę jelitową oraz przynoszą inne korzyści zdrowotne.

Ważne jest też codzienne spożywanie warzyw i owoców. Zawarte w nich witaminy i minerały wspierają układ odpornościowy, chronią przed chorobami przewlekłymi. Wysoka zawartość błonnika wspomaga trawienie, a przeciwutleniacze pomagają neutralizować wolne rodniki.

Czego unikać po czterdziestce?

Po czterdziestce lepiej zrezygnować z żywności wysokoprzetworzonej. Produkty, które zawierają dużo soli, tłuszczów trans i sztucznych dodatków mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Warto też ograniczyć biały chleb i makaron. Lepiej zastąpić je pełnoziarnistymi odpowiednikami, które są bogatsze w błonnik.

Zaleca się też ograniczyć spożycie cukru. Jego nadmiar może przyspieszać procesy starzenia się skóry. Poza tym dieta bogata w cukry proste może sprzyjać stanom zapalnym. Dietetyczka Jo Williams radzi też ograniczyć spożywanie alkoholu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie