Jak uchronić się przed demencją? Rozwiązanie jest na wyciągnięcie dłoni
Jak sugerują nowe badania, codzienne spożywanie jednej konkretnej grupy produktów zwiększa ryzyko demencji aż o 13 proc.
24.01.2025 11:11
Zdrowy i odporny na starzenie mózg? Nie bez zdrowej diety
Nowe badania po raz kolejny dowodzą, że dieta bogata w cukry i tłuszcze nasycone może powodować stan zapalny w mózgu, prowadząc do uszkodzenia komórek nerwowych. Szczególnym ryzykiem obarczone jest jednak regularne spożywanie przetworzonego mięsa czerwonego, które wiąże się z wyższym ryzykiem zaburzeń poznawczych oraz demencji.
- Czerwone mięso zawiera dużo tłuszczów nasyconych, a jak wykazały wcześniejsze badania, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i choroby serca, które wiążą się z pogorszeniem zdrowia mózgu - mówi dr Dong Wang z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie cytowany przez New York Post.
Według lekarza, zastąpienie mięsa czerwonego zdrowszymi alternatywami, jak orzechy, ryby czy drób, może zmniejszyć to ryzyko.
Co mówią badania?
Badanie opublikowane w czasopiśmie "Neurology" objęło niemal 134 tysiące osób w średnim wieku, obserwowanych przez 43 lata. Spożycie przetworzonego mięsa czerwonego, takiego jak bekon, kiełbasy czy salami, zostało podzielone na trzy grupy: niskie (mniej niż 0,10 porcji dziennie), średnie (0,10–0,24 porcji dziennie) i wysokie (0,25 lub więcej porcji dziennie). Wyniki wykazały, że osoby z najwyższą konsumpcją miały o 13 proc. wyższe ryzyko demencji.
Dodatkowo, częste spożywanie przetworzonego mięsa przyspieszało starzenie się mózgu, zmniejszając pamięć werbalną i zdolności poznawcze. Każda dodatkowa porcja dziennie wiązała się ze starzeniem mózgu średnio o 1,61 roku.
Zdaniem badaczy, zastąpienie codziennej porcji przetworzonego mięsa zdrowszymi produktami, takimi jak ryby, zmniejsza ryzyko demencji o 28 proc, a drobiem o 16 proc.
Zdrowe podejście do mięsa czerwonego
Mięso czerwone może być wartościowym źródłem białka, witamin i minerałów (przede wszystkim żelaza), ale jego konsumpcja powinna być umiarkowana. Warto wybierać chude kawałki mięsa (o maksymalnie kilkuprocentowej zawartości tłuszczu) i ograniczać porcje. Czerwone mięso należy zawsze łączyć z pełnoziarnistymi produktami, warzywami i orzechami, aby zrównoważyć dietę.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl