Świadome odżywianieJak uchronić się przed demencją? Rozwiązanie jest na wyciągnięcie dłoni

Jak uchronić się przed demencją? Rozwiązanie jest na wyciągnięcie dłoni

Jak sugerują nowe badania, codzienne spożywanie jednej konkretnej grupy produktów zwiększa ryzyko demencji aż o 13 proc.

Czerwone mięso a wpływ na zdrowie
Czerwone mięso a wpływ na zdrowie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Arkadiusz Fajer #arfo
Aleksandra Zaborowska

24.01.2025 11:11

Zdrowy i odporny na starzenie mózg? Nie bez zdrowej diety

Nowe badania po raz kolejny dowodzą, że dieta bogata w cukry i tłuszcze nasycone może powodować stan zapalny w mózgu, prowadząc do uszkodzenia komórek nerwowych. Szczególnym ryzykiem obarczone jest jednak regularne spożywanie przetworzonego mięsa czerwonego, które wiąże się z wyższym ryzykiem zaburzeń poznawczych oraz demencji.

- Czerwone mięso zawiera dużo tłuszczów nasyconych, a jak wykazały wcześniejsze badania, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i choroby serca, które wiążą się z pogorszeniem zdrowia mózgu - mówi dr Dong Wang z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie cytowany przez New York Post.

Według lekarza, zastąpienie mięsa czerwonego zdrowszymi alternatywami, jak orzechy, ryby czy drób, może zmniejszyć to ryzyko.

Co mówią badania?

Badanie opublikowane w czasopiśmie "Neurology" objęło niemal 134 tysiące osób w średnim wieku, obserwowanych przez 43 lata. Spożycie przetworzonego mięsa czerwonego, takiego jak bekon, kiełbasy czy salami, zostało podzielone na trzy grupy: niskie (mniej niż 0,10 porcji dziennie), średnie (0,10–0,24 porcji dziennie) i wysokie (0,25 lub więcej porcji dziennie). Wyniki wykazały, że osoby z najwyższą konsumpcją miały o 13 proc. wyższe ryzyko demencji.

Dodatkowo, częste spożywanie przetworzonego mięsa przyspieszało starzenie się mózgu, zmniejszając pamięć werbalną i zdolności poznawcze. Każda dodatkowa porcja dziennie wiązała się ze starzeniem mózgu średnio o 1,61 roku.

Zdaniem badaczy, zastąpienie codziennej porcji przetworzonego mięsa zdrowszymi produktami, takimi jak ryby, zmniejsza ryzyko demencji o 28 proc, a drobiem o 16 proc.

Zdrowe podejście do mięsa czerwonego

Mięso czerwone może być wartościowym źródłem białka, witamin i minerałów (przede wszystkim żelaza), ale jego konsumpcja powinna być umiarkowana. Warto wybierać chude kawałki mięsa (o maksymalnie kilkuprocentowej zawartości tłuszczu) i ograniczać porcje. Czerwone mięso należy zawsze łączyć z pełnoziarnistymi produktami, warzywami i orzechami, aby zrównoważyć dietę.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie