Świadome odżywianieIle jajek tygodniowo jeść? Badacze wskazali liczbę

Ile jajek tygodniowo jeść? Badacze wskazali liczbę

Naukowcy z Uniwersytetu Monash w Australii odkryli, że seniorzy, którzy jedzą kilka jajek tygodniowo, mają niższe ryzyko zgonu oraz chorób sercowo-naczyniowych. Kluczowa okazuje się jednak ich liczba.

Ile jajek tygodniowo można zjeść?
Ile jajek tygodniowo można zjeść?
Źródło zdjęć: © Getty Images | greenwatermelon
Katarzyna Kurek

Jajka na zdrowie

Umiarkowane spożywanie jaj może przynieść korzyści zdrowotne, szczególnie w kontekście długości życia i kondycji serca. Według badania opublikowanego w czasopiśmie "Nutrients" regularne spożywanie jaj przez osoby starsze było związane z niższym ryzykiem zgonu zarówno z przyczyn ogólnych, jak i chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu do osób, które spożywają je rzadko lub wcale.

W badaniu wzięło udział 8756 osób w wieku 70 lat i więcej, które samodzielnie zgłaszały częstotliwość spożycia jaj. Uczestnicy zostali podzieleni na trzy grupy – osoby jedzące jajka rzadko lub wcale (1-2 razy w miesiącu lub rzadziej), regularnie (1-6 razy w tygodniu) oraz codziennie (raz lub więcej).

Rezultaty badania wykazały, że seniorzy spożywający do sześciu jajek tygodniowo mieli niższe ryzyko zgonu w porównaniu do tych, którzy jedli je sporadycznie lub wcale. Ogólna śmiertelność w tej grupie była niższa ok. 15 proc., a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych zmniejszyło się o 29 proc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy i dlaczego myć jajka?

Najbardziej pozytywne efekty zaobserwowano wśród osób starszych, które stosowały zdrową dietę. W tej grupie ryzyko chorób sercowo-naczyniowych spadło nawet o 44 proc., co sugeruje, że umiarkowane spożycie jaj w ramach zbilansowanego jadłospisu może mieć korzystny wpływ na zdrowie i długowieczność.

Źródło białka, witamin, minerałów

- Jaja są bogatym źródłem składników odżywczych, białka i niezbędnych substancji, takich jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (E, D, A i K), cholina oraz liczne minerały i pierwiastki śladowe – powiedziała autorka pracy, Holly Wild, doktorantka i wykładowczyni na Wydziale Zdrowia Publicznego i Medycyny Zapobiegawczej Uniwersytetu Monash.

Ponadto jajka są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy, które są kluczowe dla zdrowia i regeneracji organizmu. Białko zawarte w jajach jest szczególnie ważne dla seniorów, ponieważ wspomaga utrzymanie masy mięśniowej, zapobiegając osłabieniu i sarkopenii, które postępują wraz z wiekiem.

Nowe spojrzenie na cholesterol

Choć niektóre zalecenia dietetyczne, takie jak te wydane przez Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe, sugerują ograniczenie spożycia jaj do maksymalnie jednego tygodniowo, coraz więcej ekspertów podkreśla, że podejście do cholesterolu w diecie uległo zmianie.

Według specjalistów medycyny żywieniowej, takich jak dr Matthias Riedl, jaja nie mają znaczącego wpływu na podwyższanie poziomu cholesterolu, a w niektórych przypadkach mogą wręcz pomagać w jego regulacji.

Wybrane dla Ciebie