Chronią przed starzeniem komórek. "Korzystne dla serca, nerwów, mięśni"
Rodzynki, choć dziś nieco zapomniane, wciąż zasługują na miejsce w zdrowej diecie. To jedno z najbogatszych źródeł polifenoli wśród suszonych owoców. Zawarte w nich przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, chronią komórki i redukują stany zapalne.
Słodka przekąska, która wspiera zdrowie
Rodzynki to nie tylko słodka przekąska, ale także bogate źródło składników odżywczych wspierających zdrowie i długowieczność. Warto włączyć je do diety nie tylko jako dodatek do ciast, ale także jako składnik owsianek, sałatek, domowych batoników, jogurtów czy dań wytrawnych
- Rodzynki są dobrym źródłem fitoskładników – naturalnie występujących związków roślinnych – które zawierają właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe – mówi w "Time" dietetyk Brian St. Pierre.
Są bogate w przeciwutleniacze, takie jak polifenole, katechiny i flawonoidy, które chronią komórki i spowalniają procesy starzenia oraz wykazują silne działanie antynowotworowe. Zawierają również błonnik pokarmowy, który wspomaga trawienie, poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czerwone owoce chronią przed chorobą Parkinsona
Dzięki zawartości kwasu oleanolowego mają działanie przeciwbakteryjne, co może pomagać w zapobieganiu próchnicy i stanom zapalnym dziąseł. Są także źródłem witamin C, B i E, które wzmacniają układ odpornościowy i wspierają organizm w walce z infekcjami.
- Rodzynki zawierają magnez, co sprawia, że są korzystne dla zdrowia serca, a także dla zdrowej funkcji nerwów i mięśni – mówi "Time" Jenny Friedman, dietetyczka z Filadelfii.
Ile rodzynek można zjeść dziennie?
Rodzynki to także naturalne źródło cukru, dlatego warto spożywać je z umiarem. Optymalna dzienna porcja to 40-50 g, czyli mniej więcej garść. Taka ilość dostarcza cennych składników odżywczych, jednocześnie ograniczając nadmiar cukru. To zdrowy balans między korzyściami a rozsądną ilością.
- Polecam łączenie rodzynek z odrobiną białka i tłuszczu – mówi Friedman. - Dodanie czegoś słodkiego do tej kombinacji skutkuje czymś równie satysfakcjonującym, co sycącym.
Friedman sugeruje też, by wykorzystywać rodzynki jako naturalny zamiennik cukru w diecie. Można dodać je do wypieków, takich jak chleb bananowy, dyniowy czy ciasteczka, aby uzyskać słodycz w zdrowszej formie.
Najlepiej wybierać wysokiej jakości rodzynki – bez dodatku cukru, konserwantów i olejów, najlepiej ekologiczne, aby czerpać z nich maksymalne korzyści zdrowotne.
Od sułtanek po koryntki
Warto wspomnieć, że istnieje kilka rodzajów rodzynek, różniących się smakiem, wielkością i pochodzeniem, co daje szerokie możliwości ich wykorzystania. Choć w Polsce najpopularniejsze są rodzynki sułtańskie, dobrze jest próbować także innych odmian, które mogą zaskoczyć swoim smakiem i aromatem.
Rodzynki sułtańskie pochodzą z Turcji, mają jasny kolor i delikatny smak, przez co są najczęściej wybierane. Koryntki, znane jako rodzynki greckie, są drobne, czarne i intensywnie aromatyczne – ich nazwa pochodzi od miasta Korynt. Rodzynki smyrneńskie wyróżniają się złoto-brązową barwą i obejmują odmiany takie jak sułtańskie, perskie i damasceńskie.
Dla tych, którzy szukają czegoś innego, ciekawą opcją są rodzynki jumbo – wyjątkowo duże, żółte, mniej słodkie, ale o soczystej konsystencji. Cybeby to z kolei podłużne rodzynki z drobnymi pestkami i intensywnym, głębokim smakiem.