Cenne witaminy. Będziesz cieszyć się sprawnymi stawami przez lata
Bóle stawów, sztywność i strzelanie w kościach mogą wskazywać na niedobór kluczowych witamin. Uzupełnianie diety o brakujące składniki może złagodzić dolegliwości oraz zapewnić im sprawność na długie lata. O jakie witaminy chodzi?
Przyczyna może leżeć w urazie lub chorobie
Bóle i ograniczona ruchomość stawów mogą wynikać z urazów, przeciążeń, stanów zapalnych lub chorób zwyrodnieniowych. Często są one także efektem złego trybu życia, braku aktywności fizycznej, nadwagi oraz niewłaściwej diety.
Leczenie problemów ze stawami wymaga indywidualnego podejścia, ale odpowiednie odżywianie może złagodzić objawy i poprawić ich funkcjonowanie. Nawet jeśli nie masz jeszcze dolegliwości, zadbaj o zdrowe nawyki żywieniowe – pomogą zapobiegać schorzeniom i utrzymają stawy w dobrej kondycji na lata.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Witaminy, które łagodzą ból stawów
Witamina C
Witamina C odgrywa istotną rolę w produkcji kolagenu, który jest niezbędny dla zdrowia stawów, mięśni i kości. Działa ona również jako silny antyoksydant, zwalczając wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu i zużywanie stawów. Pomaga też zmniejszać stan zapalny, zwłaszcza w przypadkach takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Badania opublikowane w czasopiśmie "Journal for Vitamin and Nutrition Research" sugerują, że witamina C, jako antyoksydant, odgrywa ważną rolę w łagodzeniu stanów zapalnych i bólu stawów. W badaniu przeprowadzonym na 87 pacjentach z reumatoidalnym zapaleniem stawów stwierdzono, że wyższy poziom witaminy C we krwi wiązał się z niższym poziomem markerów zapalnych, takich jak interleukina 1-beta.
Witaminę C można łatwo włączyć do diety, spożywając warzywa i owoce bogate w ten składnik, takie jak natka pietruszki, brokuły, papryka, kiwi czy cytrusy.
Witamina D
Niedobór witaminy D może prowadzić do bólu stawów i osłabienia kości, ponieważ wspomaga ona wchłanianie wapnia, niezbędnego do utrzymania mocnych kości. Ma również działanie przeciwzapalne. Pomaga łagodzić stany zapalne, zwłaszcza w chorobach autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów.
Należy jednak pamiętać, że nadmiar witaminy D może również prowadzić do bólu stawów. Dlatego kluczowe jest utrzymanie jej odpowiedniego poziomu.
Witamina D produkowana jest w organizmie pod wpływem słońca. Ważne jest, więc codzienne przebywanie na świeżym powietrzu. Zimą zaleca się uzupełniać jej niedobory suplementami oraz tłustymi rybami morskimi, takimi jak łosoś czy makrela.
Witamina K
- Aby mieć zdrowe stawy, potrzebujemy zdrowych kości, które są z nimi połączone – mówi dietetyk Rhyan Geiger w "Eating Well".
Dlatego ważne jest, aby w diecie znalazła się także witamina K. Odgrywa ona kluczową rolę w zdrowiu kości, wspomagając proces mineralizacji, czyli wbudowywanie wapnia w tkankę kostną. Poza tym jest ona szczególnie istotna dla osób starszych, gdyż pomaga spowolnić proces degeneracji stawów związany z wiekiem.
Najlepiej przyswajalną formą witaminy K jest K2MK7 (menachinon-7). Czemu ta forma? Ponieważ wspomaga skuteczne wchłanianie wapnia, co wzmacnia kości i poprawia funkcjonowanie stawów.
Naturalne źródła witaminy K to m.in. szpinak, jarmuż, brokuły, mięso, sery, jaja i produkty fermentowane. Ponieważ witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach, warto łączyć zielone warzywa liściaste z tłuszczem jednonienasyconym, takim jak oliwa z oliwek.
Witamina E
Witamina E, znana jako "witamina młodości", zawdzięcza swoją nazwę silnym właściwościom antyoksydacyjnym. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Uelastycznia włókna kolagenowe, opóźnia proces starzenia i degeneracji tkanek, w tym stawów, ścięgien i mięśni.
Witamina E występuje w oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym, orzechach, ziarnach oraz kiełkach zbóż. Znajdziesz ją także w brokułach, brukselce, szpinaku, czarnej porzeczce i pomidorach.
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B3 i B6, wspierają zdrowie stawów. Działają przeciwzapalnie, redukują stany zapalne i łagodzą ból, zwłaszcza w chorobie zwyrodnieniowej. Witamina B6 reguluje poziom homocysteiny, co wspiera zdrowie stawów i kości. Witamina B1 walczy z zapaleniami, a B3 zmniejsza ból stawów.
Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych ilości witaminy B, włącz do diety nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste zboża, orzechy oraz podroby.