Balsam dla trzustki. Lekarz zdradza, co najlepiej działa na narząd
Trzustka bierze udział w metabolizowaniu cukrów, ale też białek i tłuszczów. Choć niepozorna, należy do najważniejszych w układzie pokarmowym narządów. Mimo to rzadko o niej pamiętamy. Lekarz ujawnia, co może uchronić trzustkę przed chorobami.
02.12.2024 17:52
6 kroków do zdrowia trzustki
Trzustka to niewielki narząd umiejscowiony za żołądkiem, który jest kluczowy dla gospodarki węglowodanowej organizmu. Produkuje zarówno hormony, jak i enzymy trawienne, bierze również udział w metabolizowaniu białek i tłuszczów.
Jak na co dzień wspierać narząd? Dr Sameer Khatri, onkolog Max Super Speciality Hospital, wyjaśnia, że istnieje sześć kroków do utrzymania narządu w zdrowiu.
- Włączenie dużej ilości owoców, warzyw, pełnych ziaren i chudych białek przy jednoczesnym ograniczeniu przetworzonej żywności, czerwonego mięsa i słodkich napojów pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi i zmniejszeniu ryzyka raka trzustki - mówi lekarz w rozmowie z portalem Only My Health.
Wyjaśnia, że prozdrowotne działanie na trzustkę wykazują zwłaszcza produkty roślinne bogate w polifenole. Jagody, orzechy i zielone warzywa liściaste chronią przed stresem oksydacyjnym i dzięki temu mogą zmniejszać ryzyko rozwoju raka.
Dla zdrowia trzustki kluczowe jest także zrezygnowanie z tytoniu oraz alkoholu. Kolejne elementy to aktywność fizyczna, a także regularne wizyty u lekarza i badania przesiewowe.
- Zachowując czujność w stosunku do objawów, takich jak ból brzucha, niewyjaśniona utrata wagi, żółtaczka i problemy trawienne, możesz zagwarantować sobie szybką pomoc medyczną, jeśli będzie potrzebna - mówi lekarz.
Te napoje trzustka uwielbia
Bardzo ważne dla trzustki jest odpowiednie nawodnienie, a nie ulega wątpliwości, że do najzdrowszych napojów należy woda.
- Uważamy, że jednym z głównych powodów, dla których trzustka choruje, jest to, że dostaje za mało wody i dochodzi do odwodnienia - zdradza gastrolog i hepatolog, dr Timothy B. Gardner.
Badania dowodzą, że nie tylko. Na łamach "Cancer Epidemiology" ukazała się analiza wskazująca, że w populacji kobiet regularne picie zielonej herbaty wiązało się z 32-procentową redukcją ryzyka raka trzustki.
Z uwagi na obecność polifenoli idealnym napojem dla trzustki będzie też bogaty w likopen sok pomidorowy czy koktajle i soki na bazie zielonych warzyw liściastych. Świetnym dodatkiem do nich będą czerwone jabłka i ciemne winogrona, a także zawierające antocyjany jagody.