Świadome odżywianie3 produkty, które dietetyk omija szerokim łukiem. Organizm ci podziękuje

3 produkty, które dietetyk omija szerokim łukiem. Organizm ci podziękuje

Eksperci ds. żywienia przestrzegają przed nadmiarem wysokoprzetworzonej żywności. Wyrzucenie z diety kilku wyjątkowo niezdrowych produktów może być kluczem do lepszego zdrowia i dłuższego życia.

Dietetyczka zdradza, że zdrowym wyborem jest domowa zupa
Dietetyczka zdradza, że zdrowym wyborem jest domowa zupa
Źródło zdjęć: © Facebook, Pixabay
Katarzyna Kurek

Zupa typu "instant"

Wysokoprzetworzona żywność jest bogata w tłuszcze nasycone, sól i cukry, ale uboga w cenne składniki odżywcze, takie jak błonnik czy witaminy. Zupki błyskawiczne to przykład niezdrowych produktów z tej grupy.

Jinan Banna, dietetyczka i profesor żywienia na Uniwersytecie Hawajskim przyznaje, że całkowicie wykluczyła je ze swojej diety.

- Generalnie w ogóle nie jem zup instant – mówi. – To nie jest coś, co kupuję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co siedzi w makaronie instant?

Banna sugeruje, że zamiast zupek błyskawicznych można wybierać zupy w puszkach o niskiej zawartości sodu. Jednak według ekspertki najlepiej jest przygotować domową zupę, zawierającą warzywa i fasolę, które dostarczą organizmowi błonnika oraz białka.

Napoje gazowane

Jinan Banna unika również napojów gazowanych. Zamiast nich wybiera herbatę, wodę – zarówno gazowaną, jak i niegazowaną – oraz zimną herbatę z hibiskusa. Ekspertka zauważa, że kawa również może być dobrym wyborem, o ile spożywa się ją w umiarkowanych ilościach.

- Napoje gazowane nie mają żadnej wartości odżywczej poza kaloriami w postaci cukru – tłumaczy. - To puste kalorie, które nie dostarczają nam żadnych składników odżywczych, których potrzebujemy.

Płatki śniadaniowe z cukrem

Z kolei dr Uma Naidoo, ekspertka z Harvardu, która łączy swoje doświadczenie z zakresu psychiatrii i dietetyki, przestrzega przed częstym sięganiem po płatki śniadaniowe z cukrem.

- Płatki śniadaniowe składają się głównie z prostych węglowodanów i niemal całodziennej porcji dodanych cukrów – zauważa. - Spożywanie tego jako pierwszego posiłku w ciągu dnia może prowadzić do skoków cukru we krwi, które powodują, że już po kilku godzinach czujemy głód i chętniej sięgamy po słodkie przekąski między posiłkami.

Zdaniem dr Naidoo, najlepsze śniadanie jest pełne składników odżywczych i zawiera zbilansowaną ilość tłuszczów, białek i węglowodanów. Dr Naidoo zwykle zaczyna dzień "zdrowych dla mózgu śniadań" takich jak jajecznica z warzywami, pudding chia z jagodami i orzechami włoskimi, lub zielony koktajl.

Tego typu śniadanie zapewnia energię na cały poranek i pomaga w podejmowaniu zdrowych decyzji żywieniowych przez resztę dnia.

Wybrane dla Ciebie