Zrobili eksperyment. Mówią, jak ograniczyć spożycie soli i wydłużyć życie

Zamiłowanie do słonych potraw jest dość powszechne, ale jednocześnie szkodliwe dla naszego zdrowia. Jak zmniejszyć potrzebę solenia każdego dania? Istnieje na to skuteczna taktyka.

Sól kuchenna nie powinna być spożywana nadmiernieSól kuchenna nie powinna być spożywana nadmiernie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak zmniejszyć spożycie soli?

Dziś sól jest wszechobecna, dodaje smaku i konserwuje żywność, co sprawia, że ulubione potrawy są pełne soli: od dań gotowych, przekąsek takich jak chipsy, aż po wędliny i sery.

Liczni dietetycy, a także eksperci z dziedziny kardiologii i diabetologii regularnie dzielą się wskazówkami, jak ograniczyć spożycie soli.

Najskuteczniejszą metodą okazała się ta podparta eksperymentem naukowym: badania pokazują, że preferencje smakowe to nawyki, które można zmienić. W eksperymentach uczestnicy jedli przesolone potrawy, które z czasem zaczęli lubić. Badana grupa coraz częściej soliła potrawy nawet przed ich spróbowaniem. Inni, będący na diecie niskosodowej przez 5 miesięcy, zaczęli cieszyć się mniej słonym jedzeniem i przestali odczuwać potrzebę stałego dosalania posiłków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

4 powody, dla których musisz kupić gorzką sól

Mniej soli = dłuższe życie

Zmniejszenie spożycia soli poprawia zdrowie serca i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wystarczy już kilka miesięcy ograniczenia tego składnika w diecie, aby zobaczyć pierwsze zmiany: mniejsze zatrzymywanie wody w organizmie, mniejsza chęć na stałe podjadanie, rzadsze bóle głowy. Najważniejszym aspektem jest jednak znaczące ograniczenie wpływu nadmiernego sodu na schorzenia sercowo-naczyniowe, takie jak zbyt wysokie ciśnienie tętnicze, które znacząco zwiększa ryzyko zgonu w wyniku następujących po nim chorób serca.

Ważne jest jednak, by stopniowo przyzwyczajać się do mniej słonych potraw, a wtedy cały "eksperyment" będzie jak najmniej uciążliwy.

Organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje około 1500 mg sodu dostarczanych każdego dnia. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby spożycie sodu ograniczyć do ok. 2000 mg, a więc ok. 5 g soli mieszczących się w łyżeczce od herbaty.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę