Energia i witalność"Wysokie stężenie magnezu". Jedz, by zasypiać szybciej i spać dłużej

"Wysokie stężenie magnezu". Jedz, by zasypiać szybciej i spać dłużej

Sen ma ogromne znaczenie dla zdrowia i długowieczności. Dlatego warto dbać o jego jakość i regularność. Jeśli często budzisz się w nocy lub masz trudności z zasypianiem, sięgnij po zdrowe nasiona. Już niewielka porcja może pozytywnie wpłynąć na rytm snu.

pumpkin seeds
close up photo of some pumpkin seeds
Frank Brennan
pumpkin seeds close up photo of some pumpkin seeds Frank Brennan
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Frank Brennan
Katarzyna Kurek

03.03.2025 15:21

Naturalne źródło tryptofanu

Trudności z zasypianiem i częste pobudki w nocy mogą być sygnałem, że organizm potrzebuje wsparcia. Czasem wystarczy niewielka zmiana, jak wzbogacenie diety w naturalne produkty wspierające sen, takie jak pestki dyni. Są one naturalnym źródłem tryptofanu – egzogennego aminokwasu.

Tryptofan odgrywa kluczową rolę w produkcji melatoniny – hormonu odpowiedzialnego za regulację rytmu dobowego. Melatonina kontroluje naturalny cykl snu i czuwania. Pomaga organizmowi dostosować się do pór dnia i wspiera zdrowy, regenerujący wypoczynek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pestki dyni wpływają na jakość snu nie tylko poprzez zawartość tryptofanu, ale także dzięki innym składnikom odżywczym. Są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasy omega-3, omega-6), białka, błonnika oraz wielu witamin i minerałów, takich jak cynk i magnez. Ten ostatni wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, pomagając redukować stres i napięcie, które mogą utrudniać zasypianie.

Badania potwierdzają korzystny wpływ pestek dyni na jakość snu. Jak wskazuje analiza opublikowana w "International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research", ich bogaty skład odżywczy może wspierać proces zasypiania i poprawiać regenerację organizmu.

- Pestki dyni zawierają wysokie stężenie magnezu, niezbędnego składnika odżywczego, którego brakuje we współczesnej diecie. Wspomaga on rozluźnienie mięśni i funkcjonowanie nerwów, zmniejszając niepokój i napięcie, które mogą zakłócać sen – mówi dietetyk Gauri Anand.

Wystarczy mała porcja

Zalecana porcja to około 30 g, spożyta 30-60 minut przed snem. Dzięki temu organizm zdąży przyswoić składniki wspierające produkcję melatoniny i uspokajające układ nerwowy. Ważna jest jednak regularność.

Należy jednak zachować umiar. Choć pestki dyni są cenne dla zdrowia, ich nadmiar może powodować dyskomfort trawienny, m.in. wzdęcia, uczucie ciężkości, bóle brzucha czy niestrawność. Najlepiej, więc włączać je do diety stopniowo – zaczynać od małych porcji i obserwować reakcję organizmu.

Jak jeszcze wspierać sen?

Sen wzmacnia organizm, wspiera zdrowie i sprzyja długowieczności. Podczas snu ciało naprawia komórki i tkanki, wzmacnia układ odpornościowy i reguluje gospodarkę hormonalną. Brak odpowiedniego odpoczynku prowadzi natomiast do osłabienia organizmu, spadku koncentracji i większego ryzyka chorób.

Aby dodatkowo poprawić jego jakość, warto ustalić stałe godziny zasypiania i budzenia się. Zaleca się też unikać kofeiny, alkoholu i światła niebieskiego przed snem. Jeśli jednak problemy utrzymują się dłużej – pojawiają się częste wybudzenia, bezsenność, lub przewlekłe zmęczenie – najlepiej skonsultować się z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie