Świadome odżywianieTen napój wydłuża życie. Pij, a serce będzie ci wdzięczne

Ten napój wydłuża życie. Pij, a serce będzie ci wdzięczne

Nowe badania wskazują, że kawa nie tylko zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, rak, schorzenia układu oddechowego i pogorszenie funkcji poznawczych, ale może także sprawić, że będziemy żyć dłużej.

Kawa wydłuża życie
Kawa wydłuża życie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Kawa wydłuży nasze życie

Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Potrzebujemy małej czarnej czy cappucino, aby się obudzić i poczuć energię do działania. Nie powinniśmy czuć wyrzutów sumienia z tego powodu - kolejne badania obalają mit, że ten popularny napój jest niezdrowy. Co więcej, może mieć jeszcze więcej korzyści zdrowotnych niż początkowo sądzono.

Wyniki badania opublikowane w "Ageing Research Reviews" są tego dowodem. Zespół badaczy z Portugalii przeanalizował kilkadziesiąt badań analizujących, jak kawa wpływa na zdrowie człowieka i proces starzenia. Naukowcy wykazali to, że regularne picie kawy może wydłużyć oczekiwaną długość życia człowieka średnio o 1,8 roku, zarówno w przypadku mężczyzn, jak i kobiet.

Wyniki badań naukowców portugalskich sugerują, że napój ten może zmniejszyć ryzyko wystąpienia kilku chorób przewlekłych, w tym chorób układu krążenia, raka, chorób układu oddechowego i pogorszenia funkcji poznawczych. Już wcześniej ustalono, że po kawę często sięgają mieszkańcy "niebieskich stref", czyli miejsc, gdzie żyje najwięcej stulatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Kawa obniża ryzyko wielu chorób. To zasługa jej składu

"Wiemy, że populacja świata starzeje się szybciej niż kiedykolwiek, dlatego coraz ważniejsze jest badanie zmian w diecie, które mogą pozwolić ludziom nie tylko żyć dłużej, ale także zdrowiej" - komentuje Rodrigo Cunha z Uniwersytetu w portugalskiej Coimbrze, jeden z autorów badania.

Portugalscy badacze uważają, że korzyści zdrowotne kawy są wynikiem jej składu: ponad 2 tys. potencjalnie bioaktywnych związków, w tym polifenoli, które mają właściwości antyoksydacyjne, pomagają też w regulacji wrażliwości na insulinę i zmniejszają stany zapalne.

Z wcześniejszych badań wynika, że umiarkowane picie kawy - w liczbie 2-3 filiżanek dziennie - obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, chorób serca, raka wątroby i endometrium, choroby Parkinsona oraz depresji. Badania wykazały też zmniejszenie ryzyka ostrej niewydolności nerek oraz udaru niedokrwiennego mózgu i chorób otępiennych.

Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

zdrowa kawazdrowa dietadieta na dlugowieczność

Wybrane dla Ciebie