Świadome odżywianieTajemnica zdrowia w napoju za 3 zł. Redukuje stany zapalne, dodaje energii

Tajemnica zdrowia w napoju za 3 zł. Redukuje stany zapalne, dodaje energii

Czy ten popularny, dostępny w każdym sklepie napój może stać się podstawą lepszego samopoczucia i zdrowia? Dziennikarka sprawdziła to na własnej skórze.

Dlaczego warto spożywać kefir?
Dlaczego warto spożywać kefir?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Aleksandra Zaborowska

21.01.2025 18:57

Powrót kefiru w erze roślinnych alternatyw

W dobie popularności diety roślinnej i ograniczania produktów mlecznych kefir przeżywa swój renesans. Ten fermentowany napój mleczny, choć znany od wieków, dziś zdobywa uznanie dzięki swoim wyjątkowym właściwościom prozdrowotnym, o których mówi coraz więcej dietetyków. Zawiera naturalne probiotyki, takie jak bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium, które wspierają zdrowie jelit, a tym samym poprawiają ogólne samopoczucie.

Eksperci od żywienia są więc zgodni: po co inwestować w suplementy z probiotykami, skoro jeszcze lepszy efekt można uzyskać za pomocą taniego napoju ze sklepu spożywczego?

Dlaczego warto sięgnąć po kefir?

Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Badania sugerują, że prawidłowa flora bakteryjna może wspierać odporność, poprawiać jakość snu, a nawet wpływać na nastrój.

Kefir wyróżnia się różnorodnością szczepów bakterii i wysoką ich zawartością. Dodatkowo, badania wykazują, że regularne spożywanie produktów fermentowanych może obniżyć markery stanu zapalnego w organizmie.

Jakie zmiany w samopoczuciu powoduje wprowadzenie kefiru do stałej diety? Sprawdziła to Emilie Lavinia, dziennikarka zdrowotna brytyjskiej redakcji The Independent.

"Piłam kefir każdego dnia przez miesiąc, sięgając po różne marki w różnych smakach: wypróbowałam m.in. naturalny kefir, kefir z dodatkiem białka, kefir miodowo-kwiatowy i truskawkowy. Efekty, jak i doznania smakowe, naprawdę mnie zaskoczyły. Miałam więcej energii, po posiłkach czułam się syta na dłużej, a moja problematyczna skóra na tle hormonalnym zaczęła się uspokajać" - relacjonuje dziennikarka w swoim artykule.

Dziennikarka zdrowotna Emilie Lavinia
Dziennikarka zdrowotna Emilie Lavinia© fot. Instagram | Emilie Lavinia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie każdy kefir jest jednak równie wartościowy. Dietetycy zalecają sprawdzanie etykiet: warto wybierać produkty bez dodatku cukrów i zagęstników, takich jak pektyna. Dla osób unikających nabiału dostępne są także wersje bez laktozy. Kefir występuje również w wersjach o obniżonej zawartości tłuszczu, choć te akurat dietetycy zachwalają rzadziej, bo pewna ilość tłuszczu (która w kefirze i tak jest z reguły dość niska) wspiera przyswajanie składników odżywczych i witamin.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie