Superfood z polskich łąk. Naturalny eliksir dla zdrowia serca
Najczęściej przygotowuje się z nich marmolady, syropy i herbatki. Czasem też ich intensywny, kwaskowy smak urozmaica ciasta i desery. Jednak wciąż rzadko pojawiają się na polskich stołach. A to duża strata, bo owoce dzikiej róży są prawdziwą skarbnicą cennych składników odżywczych.
25.11.2024 18:21
Zapomniany składnik zdrowej diety
Przed laty owoce dzikiej róży były szeroko wykorzystywane jako cudowne pożywienie i lekarstwo. Potem na jakiś czas zniknęły z powszechnego użycia. Teraz znowu zyskują na popularności. W naszym kraju krzewy dzikiej róży występują powszechnie, rosną zarówno na nizinach, jak i w górach, ale można też je posadzić w ogrodzie, by za darmo korzystać z ich właściwości.
Wprowadzenie owoców dzikiej róży do codziennej diety to świetny sposób na wzbogacenie organizmu w witaminę C. Jej zawartość w owocach dzikiej róży to 250-800 mg na 100 g. Niektóre źródła wskazują nawet na 1000 mg. Co oznacza, że dzika róża może zawierać 30-40 razy więcej witaminy C niż cytryna.
Poza tym w owocach dzikiej róży znajdują się witaminy A, B1, B2, B6 i E, kwas foliowy, liczne polifenole i flawonoidy, wapń, magnez, potas, żelazo, cynk oraz fosfor.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób na odporność i zdrowe serce
Owoce dzikiej róży, dzięki wysokiej zawartości witaminy C i innych przeciwutleniaczy, wspierają układ odpornościowy. Pomagają organizmowi w walce z infekcjami, wzmacniają odporność oraz przyspieszają regenerację po chorobach.
Flawonoidy i polifenole mają natomiast korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Pomagają obniżać poziom cholesterolu oraz regulują ciśnienie krwi. Regularne spożywanie owoców dzikiej róży może ograniczać ryzyko chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, nadciśnienie czy zawał serca.
Flawonoidy i polifenole mają też silne działanie przeciwzapalne. Dlatego owoce dzikiej róży mogą pomagać w redukcji stanów zapalnych. Suplementację ekstraktem z dzikiej róży stosują często osoby z zapaleniem stawów czy reumatyzmem, by zmniejszyć dolegliwości bólowe.
Duża zawartość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy wspomaga też prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Witaminy z grupy B oraz minerały – magnez i potas – wspierają zdrowie psychiczne. A wysoka zawartość prowitaminy A wspomaga zdrowie oczu.
Dzika róża może też wspierać kondycję skóry. Zawarte w owocach antyoksydanty chronią skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, a witamina C wspomaga produkcję kolagenu. Regularne spożywanie jej przetworów zmniejsza zmarszczki, nadaje cerze promienny i młodzieńczy wygląd.
Właściwości zdrowotne dzikiej róży zostały potwierdzone w badaniach opublikowanych w różnych czasopismach naukowych, w tym w "Journal of Herbal Medicine".
Jak wprowadzić dziką różę do diety?
Polacy często kojarzą owoce dzikiej róży z marmoladą dodawaną do pączków, spożywanych szczególnie w Tłusty Czwartek. Jednak owoce można spożywać na wiele innych sposobów. Doskonale nadają się do przygotowania dżemów i konfitur. Można wykorzystać je do przygotowania aromatycznych herbatek, syropów i soków, wspierających odporność. Sprawdzą się przy produkcji tradycyjnych nalewek i miodu różanego.
Owoce dzikiej róży świetnie komponują się także z dziczyzną, wieprzowiną czy drobiem. Dlatego też można wykorzystać je jako bazę do sosów, czy dodatek do mięsa.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl