Oczyszcza organizm, reguluje cukier. Warto pić pół szklanki na czczo
Zakwas buraczany, znany od wieków, zyskuje na popularności jako super zdrowy produkt. Wspomaga trawienie i jest bogaty w żelazo. Wystarczy pół szklanki na czczo, by cieszyć się jego korzyściami zdrowotnymi.
29.01.2025 08:11
Zakwas buraczany to napój, który zyskuje coraz większą popularność, choć wciąż wiele osób nie docenia jego wartości. Ma bogate właściwości zdrowotne, które mogą wspierać naszą odporność, poprawiać trawienie i oczyszczać organizm. Picie pół szklanki zakwasu buraczanego na czczo to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia, który może przynieść liczne korzyści zdrowotne. Warto włączyć go do swojej codziennej rutyny i przekonać się o jego dobroczynnym wpływie na organizm.
Jak powstaje i jak działa zakwas buraczany?
Proces kiszenia buraków czerwonych, z dodatkiem soli i przypraw, prowadzi do powstania zakwasu bogatego w bakterie kwasu mlekowego. Te probiotyczne bakterie przyczyniają się do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego i krwionośnego oraz wspierają detoksykację organizmu, wspomagając pracę wątroby i nerek.
Taki napój ma niski indeks glikemiczny i może wspierać kontrolę glukozy u diabetyków, regulując poziom cukru we krwi, a także poprawia krążenie i obniża ciśnienie.
Zakwas buraczany jest źródłem wielu składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminy C, A, E, K, naturalne azotany, wapń, żelazo, magnez, potas oraz przeciwutleniacze. Regularne spożywanie zakwasu może wspomagać produkcję czerwonych krwinek i poprawiać trawienie, regulując pracę jelit i poprawiając ich perystaltykę.
Zobacz także
Jak pić zakwas buraczany?
Dawkowanie zakwasu buraczanego zależy od indywidualnych potrzeb organizmu. Dla młodzieży i dorosłych zaleca się spożycie około 100 ml dziennie. Jednak osoby z refluksem, zgagą, chorobami nerek czy wrzodami żołądka powinny zachować ostrożność.
Zakwas buraczany to naturalny eliksir zdrowia, który może przynieść wiele korzyści. Warto jednak spożywać go z umiarem i uwzględnić ewentualne przeciwwskazania zdrowotne. Włączenie go do diety może być smacznym sposobem na poprawę zdrowia.