Eliksir młodości? Badania wskazują, że ten napój przedłuża życie
Herbata jest znana z właściwości zdrowotnych. Jednak naukowcy z Uniwersytetu Syczuańskiego odkryli także, że regularne spożywanie tego napoju może spowolnić proces starzenia się organizmu. Badania wskazują na związek między umiarkowanym spożyciem herbaty a długowiecznością.
27.01.2025 20:30
Za wszystko odpowiadają polifenole
Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Jest ceniona za swoje kojące i rozgrzewające działanie, różnorodne smaki i imponujące korzyści zdrowotne.
- Herbata nie zawiera kalorii i jest bardzo bogata w przeciwutleniacze — mówi Whitney Linsenmeyer, zarejestrowana dietetyczka i rzeczniczka Akademii Żywienia i Dietetyki. Właściwości te pomagają obniżyć ryzyko udaru, poprawić ciśnienie krwi i poziom cholesterolu oraz wzmocnić funkcje odpornościowe.
To, że herbata jest bogata w polifenole, może sprawiać, że wpływa na długość życia. To właśnie polifenole i przeciwutleniacze zmniejszają stan zapalny, usuwają toksyny i wspierają regenerację komórkową.
Zalety zdrowotne herbaty są imponujące
Badania na zwierzętach wykazały, że te związki roślinne mogą zwiększać długość życia robaków, much i myszy. U ludzi spożycie herbaty wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca, cukrzycy, demencji i raka.
Badanie z 2022 r. wykazało, że osoby regularnie pijące herbatę miały o 9–13 proc. niższe ryzyko śmierci w ciągu dekady w porównaniu z osobami, które jej nie spożywają. Czy herbata może być jednak kluczem do długowieczności? Na to pytanie spróbowali odpowiedzieć naukowcy z Uniwersytetu Syczuańskiego.
Przeprowadzili badania, które sugerują, że regularne spożycie herbaty może spowolnić proces starzenia się organizmu. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie "The Lancet Regional Health — Western Pacific".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Umiarkowane picie herbaty spowalnia starzenie
W badaniu wzięło udział prawie 14 tys. uczestników w wieku od 30 do 79 lat. Uczestnicy byli oceniani pod kątem biomarkerów starzenia się, a następnie poddawani badaniom kontrolnym po dwóch do czterech latach.
Wyniki pokazały, że umiarkowane spożycie herbaty wiązało się z wolniejszym starzeniem biologicznym. Naukowcy sugerują, że spożywanie około trzech filiżanek herbaty dziennie może przynieść najbardziej widoczne korzyści przeciwstarzeniowe.
Chociaż wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają, że potrzebne są dalsze badania, aby dokładnie zrozumieć, które cząsteczki odpowiadają za efekt przeciwstarzeniowy.
Odkrycie dostarcza jednak dowodów na to, że herbata może obniżyć ryzyko chorób związanych z wiekiem i wspierać zdrowie na dłuższą metę.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl