Nie takie mięso straszne. Jedz na zdrowie, ale pamiętaj o jednym

Mięso w diecie to w ostatnich latach temat wywołujący kontrowersje. Może sprzyjać rozwojowi chorób układu krążenia i raka, jednocześnie jest cennym źródłem białka i nie tylko. Pod jednym warunkiem.

Mięso jest źródłem białka i witamin z grupy BMięso jest źródłem białka i witamin z grupy B
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karol Wiak

Choć mięso jest podstawowym źródłem białka, witamin i minerałów, w ostatnich latach pojawiło się wiele kontrowersji na temat jego wpływu na organizm. Badania wskazują na związek pomiędzy nadmiernym spożyciem mięsa a ryzykiem rozwoju poważnych schorzeń, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca czy nowotwory.

Mięso, dzięki swojej wysokiej kaloryczności oraz zawartości białek i tłuszczów, mogło być istotnym czynnikiem w ewolucji człowieka. Mózg, zużywający około 20 proc. energii organizmu w stanie spoczynku, potrzebował efektywnego "paliwa". Do takich zaliczało się właśnie mięso.

Wpływ mięsa na długowieczność

Mięso dostarcza niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo, cynk i kwasy tłuszczowe omega-3. Może być ważnym elementem zdrowej diety, sprzyjającej długiemu życiu, z uwagi na zawartość takich składników jak:

  • pełnowartościowe białko zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które są kluczowe dla regeneracji komórek, utrzymania masy mięśniowej oraz funkcji układu odpornościowego,
  • żelazo hemowe, które jest lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzenia roślinnego,
  • kreatyna i karnozyna - kreatyna wspiera zdrowie mięśni i funkcje kognitywne, a karnozyna działa jako przeciwutleniacz i wspomaga zdrowie komórek; oba te związki mogą przyczyniać się do utrzymania wydolności fizycznej i opóźniać procesy starzenia,
  • kwasy omega-3, które wspierają zdrowie serca, mózgu i mają działanie przeciwzapalne,
  • białko i minerały, takie jak fosfor i cynk, które wspierają zdrowie kości; w połączeniu z odpowiednim spożyciem wapnia dieta bogata w białko może pomagać w zapobieganiu osteoporozie.

Chociaż mięso ma wiele zalet, nadmierne spożycie, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego mięsa, może w rzeczywistość skracać życie. Różnorodność w diecie, łącząca mięso z warzywami, owocami i produktami pełnoziarnistymi, to klucz do zachowania zdrowia.

Wybrane dla Ciebie

Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę