Świadome odżywianieNie takie mięso straszne. Jedz na zdrowie, ale pamiętaj o jednym

Nie takie mięso straszne. Jedz na zdrowie, ale pamiętaj o jednym

Mięso w diecie to w ostatnich latach temat wywołujący kontrowersje. Może sprzyjać rozwojowi chorób układu krążenia i raka, jednocześnie jest cennym źródłem białka i nie tylko. Pod jednym warunkiem.

Mięso jest źródłem białka i witamin z grupy B
Mięso jest źródłem białka i witamin z grupy B
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karol Wiak

Choć mięso jest podstawowym źródłem białka, witamin i minerałów, w ostatnich latach pojawiło się wiele kontrowersji na temat jego wpływu na organizm. Badania wskazują na związek pomiędzy nadmiernym spożyciem mięsa a ryzykiem rozwoju poważnych schorzeń, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca czy nowotwory.

Mięso, dzięki swojej wysokiej kaloryczności oraz zawartości białek i tłuszczów, mogło być istotnym czynnikiem w ewolucji człowieka. Mózg, zużywający około 20 proc. energii organizmu w stanie spoczynku, potrzebował efektywnego "paliwa". Do takich zaliczało się właśnie mięso.

Wpływ mięsa na długowieczność

Mięso dostarcza niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo, cynk i kwasy tłuszczowe omega-3. Może być ważnym elementem zdrowej diety, sprzyjającej długiemu życiu, z uwagi na zawartość takich składników jak:

  • pełnowartościowe białko zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, które są kluczowe dla regeneracji komórek, utrzymania masy mięśniowej oraz funkcji układu odpornościowego,
  • żelazo hemowe, które jest lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzenia roślinnego,
  • kreatyna i karnozyna - kreatyna wspiera zdrowie mięśni i funkcje kognitywne, a karnozyna działa jako przeciwutleniacz i wspomaga zdrowie komórek; oba te związki mogą przyczyniać się do utrzymania wydolności fizycznej i opóźniać procesy starzenia,
  • kwasy omega-3, które wspierają zdrowie serca, mózgu i mają działanie przeciwzapalne,
  • białko i minerały, takie jak fosfor i cynk, które wspierają zdrowie kości; w połączeniu z odpowiednim spożyciem wapnia dieta bogata w białko może pomagać w zapobieganiu osteoporozie.

Chociaż mięso ma wiele zalet, nadmierne spożycie, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego mięsa, może w rzeczywistość skracać życie. Różnorodność w diecie, łącząca mięso z warzywami, owocami i produktami pełnoziarnistymi, to klucz do zachowania zdrowia.

Wybrane dla Ciebie