Najzdrowsze masło? Zbija cholesterol, chroni serce
Masło orzechowe łączy smak i zdrowie. Odpowiednio wybrane, wspomaga organizm na wielu poziomach, a długofalowo może nawet wydłużać życie.
11.12.2024 11:17
Bogactwo witamin i minerałów
Masło z orzechów ziemnych to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Można je dodawać do owsianki, koktajli, deserów, a nawet wytrawnych dań, takich jak azjatyckie makarony czy zupy. Jego profil żywieniowy bije na głowę klasyczne masło.
Dwie łyżki masła orzechowego zawierają 3,3 g tłuszczów nasyconych i 12,3 g tłuszczów nienasyconych, co oznacza, że zdrowe kwasy tłuszczowe stanowią aż 80 proc. produktu. Dodatkowo masło orzechowe dostarcza potasu, magnezu oraz witaminy E, a w przeciwieństwie do tradycyjnego masła, jest bogate w błonnik.
Aby maksymalnie wykorzystać jego zdrowotne właściwości, warto sięgać po produkty w 100 proc. wykonane z orzechów, bez dodatku soli, cukru czy konserwantów. Alternatywnie można samodzielnie przygotować masło w domu, blendując niesolone orzechy ziemne z odrobiną wybranego oleju roślinnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz żyć długo? Jedz masło orzechowe
Choć masło orzechowe jest kaloryczne (100 g to około 600 kcal), jego regularne spożywanie w rozsądnych ilościach może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Badania wskazują, że stała obecność orzechów w diecie zmniejsza ryzyko otyłości o 5 proc., co jest efektem zawartości błonnika (2 g na łyżkę) i białka (4 g na łyżkę). Składniki te wspomagają uczucie sytości oraz metabolizm.
Dodatkowo masło orzechowe poprawia gospodarkę węglowodanową organizmu, stymulując wydzielanie hormonu sytości, co ma kluczowe znaczenie w profilaktyce cukrzycy typu 2.
Regularne spożywanie tego produktu wpływa także pozytywnie na poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób serca. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają pracę mózgu, co czyni masło orzechowe zdrowym wyborem nie tylko dla sportowców, ale także dla osób pracujących umysłowo.
Jak podkreślał prof. Walter C. Willett z Harvard School of Public Health, osoby regularnie spożywające orzechy lub masło orzechowe są mniej narażone na rozwój chorób metabolicznych i serca, które w dalszym ciągu pozostają największą przeszkodą na drodze do długowieczności. Ograniczenie tych czynników może więc znacząco przełożyć się na wydłużenie życia i poprawę jego jakości.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl