Świadome odżywianieJak zaparzyć najzdrowszą filiżankę kawy? Kardiolog tłumaczy

Jak zaparzyć najzdrowszą filiżankę kawy? Kardiolog tłumaczy

Mała czarna to prawdziwe bogactwo polifenoli – silnych przeciwutleniaczy o prozdrowotnym działaniu. Jednak na ilość i jakość tych cennych związków wpływa sposób parzenia.

Kardiolog wskazuje na właściwości kawy
Kardiolog wskazuje na właściwości kawy
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Katarzyna Kurek

02.01.2025 19:43

2-3 filiżanki dziennie

Prozdrowotne właściwości kawy wynikają głównie z zawartości polifenoli. Te związki neutralizują wolne rodniki, redukują stany zapalne, poprawiają elastyczność tkanek i wygląd skóry. Wspierają też zdrowie mózgu i układu pokarmowego oraz pomagają chronić przed chorobami serca.

Na zdrowie serca korzystny wpływ ma zwłaszcza umiarkowane spożycie kawy, 1-3 filiżanki dziennie. Jednak w zależności od indywidualnych predyspozycji oraz spożytej ilości, mała czarna może mieć też negatywne skutki dla zdrowia serca. O czym w jednym ze swoich postów pisze prof. Krzysztof J. Filipiak, lekarz, wykładowca akademicki i ekspert w dziedzinie kardiologii.

"Kawa charakteryzuje się bardzo złożonym i nie do końca poznanym wpływem na elektrofizjologię serca. Ma działanie zarówno sprzyjające, jak i zapobiegające wystąpieniu arytmii. A obserwowany efekt zależy od tego, czy jest spożywana okazjonalnie, czy regularnie i w jakich ilościach. W kawie, oprócz kofeiny, jest zawartych bardzo wiele innych związków chemicznych, m.in. kwas chlorogenowy i trygonelina. Wszystkie te związki mogą wpływać na czynność serca" - podkreśla kardiolog.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W sytuacji okazjonalnego spożywania kawy przeważają mechanizmy sprzyjające wystąpieniu zaburzeń rytmu serca, natomiast u osób, które spożywają kawę w sposób umiarkowany i regularny (2-3 filiżanki/dzień) przeważają mechanizmy zmniejszające ryzyko arytmii.

Z uwagi na to, że to polifenole są kluczem do największych korzyści zdrowotnych, jakie oferuje kawa, należy dążyć do uzyskania maksymalnej ilości tych związków podczas parzenia.

Espresso bez dodatków

Kawę często piją mieszkańcy "niebieskich stref" – regionów świata, gdzie ludzie żyją wyjątkowo długo. Najchętniej sięgają oni po czyste espresso. Taki sposób parzenia nie tylko podkreśla intensywny smak kawy, ale także pozwala wydobyć z ziaren cenne składniki, w tym wspomniane wyżej polifenole.

Profesor Krzysztof J. Filipiak podkreśla, że kluczowe dla przygotowania idealnego espresso jest parzenie pod wysokim ciśnieniem i w krótkim czasie. To pozwala uwolnić pełnię aktywnych składników. Ważna jest również odpowiednio wysoka temperatura wody.

Aby przygotować idealne espresso, użyj 12 gramów drobno zmielonej kawy i 60 ml gorącej wody. Parzenie powinno trwać od 25 do 35 sekund. Najlepiej używać ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki.

Doskonały smak uzyskuje się zwłaszcza wtedy, gdy ziarna są mielone tuż przed zaparzeniem. Proces mielenia uwalnia bowiem intensywne aromaty i smaki. Należy jednak zaznaczyć, że wcześniejsze mielenie nie wpłynie negatywnie na zawartość cennych składników, takich jak polifenole.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie