Ciągle masz ochotę na słodkie? Zalej gorącą wodą i pij codziennie ten napój
Chcesz długiego i zdrowego życia? Ogranicz spożycie cukru. Jego zbyt duża ilość w diecie może przyspieszać starzenie się organizmu i negatywnie wpływać na zdrowie. Na szczęście ochotę na cukier można łatwo zredukować. Wystarczy dobrze dobrany napój.
Woda
Wiele osób myli pragnienie z głodem, co często prowadzi do spożywania większej ilości jedzenia i mniejszej ilości płynów, niż potrzebuje organizm. Tymczasem picie wody to prosty sposób na kontrolę apetytu i ograniczenie ochoty na słodkie produkty. Odpowiednie nawodnienie wspiera funkcjonowanie organizmu, stabilizuje poziom cukru we krwi i zapobiega spadkom energii.
Regularne spożywanie wody nie tylko sprzyja zdrowym nawykom, ale może także mieć znaczenie dla długości życia. Badania National Institutes of Health (NIH) sugerują, że dobre nawodnienie może spowalniać starzenie i zapobiegać chorobom przewlekłym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak podkreśla Natalia Dmitrieva – doktor nauk i autorka badania – wyniki "sugerują, że utrzymanie dobrego nawodnienia może spowalniać starzenie się, zapobiegać lub opóźniać rozwój chorób przewlekłych, a tym samym wydłużać życie wolne od chorób".
Matcha
Matcha zawiera L-teaninę, aminokwas wspomagający redukcję stresu i niepokoju. Regularne spożywanie tego napoju może, więc pomóc w ograniczeniu kompulsywnego podjadania, zwłaszcza sięgania po słodycze. Matcha jest też bogatym źródłem katechin, które mogą pomóc w stabilizacji poziomu glukozy we krwi.
Jeżeli smak matchy jest zbyt mocny, świetnym zamiennikiem może być delikatniejsza sencha. W Japonii istnieje nawet przekonanie, że picie senchy może przyczyniać się do długiego i zdrowego życia.
Kombucha
W zmniejszeniu ochoty na słodycze pomóc może także kombucha, czyli fermentowana herbata. Napój zawiera kwas octowy, który może przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru we krwi i poprawy mikroflory jelitowej. Obecność probiotyków sprawia, że fermentowana herbata wspiera też zdrowie układu trawiennego.
Jeśli dopiero zaczynasz pić kombuchę, zacznij od niewielkich porcji, aby organizm mógł się przyzwyczaić do działania probiotyków. Zaleca się spożywać ją po posiłku lub z przekąską, unikając picia na pusty żołądek. Napój smakuje najlepiej schłodzony, dlatego przechowuj go w lodówce.
Kombuchy powinny unikać jednak m.in. osoby z zespołem jelita drażliwego i biegunką, problemami żołądkowo-jelitowymi. Nie zaleca się go również dzieciom, diabetykom, kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.