ProfilaktykaWystarczy łyżeczka dziennie. "Olej długowieczności" lepszy niż oliwa z oliwek

Wystarczy łyżeczka dziennie. "Olej długowieczności" lepszy niż oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek oraz olej z awokado są nie tylko uwielbiane, ale także doceniane za bogactwo składników odżywczych oraz wpływ na długowieczność. Do repertuaru warto jednak dołączyć inny tłuszcz, który nazywany jest "olejem długowieczności".

Olej chia to najzdrowszy tłuszcz
Olej chia to najzdrowszy tłuszcz
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

15.12.2024 | aktual.: 15.12.2024 11:31

Olej długowieczności

Dietetyczka dr Wendy Bazilian zauważa, że olej z nasion chia może być znacznie lepszą opcją od oliwy z oliwek oraz oleju z awokado. Istotnie wydłuża życie dzięki przeciwzapalnym właściwościom i imponującemu profilowi odżywczemu.

Tłoczony na zimno, nierafinowany olej z nasion chia jest doskonałym źródłem niezbędnego tłuszczu omega-3 ALA, który wspomaga funkcjonowanie mózgu i układu krążenia. By pokryć dzienne zapotrzebowanie, wystarczy jedna łyżeczka.

Dla porównania, ALA stanowią zalewie 1 proc. oliwy z oliwek oraz oleju z awokado. Olej z nasion chia to cenne źródło energii, które pomaga uelastycznić błony komórkowe i poprawia wchłanianie innych składników odżywczych, takich jak rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E, D i K.

"Tłuszcze mogą pomóc we wchłanianiu niektórych fitoskładników, takich jak karotenoidy, które znajdują się w marchwi, zielonych liściach, awokado i innych warzywach. Tak więc, gdy spożywasz olej chia z takimi produktami, twojemu organizmowi łatwiej będzie wchłonąć witaminę K i witaminę A, a twoje kości, skóra i układ odpornościowy skorzystają na tym" - dodaje dr Bazilian.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Doskonały do gotowania

O oleju z chia mówi się, że to "olej długowieczności". Wiele dowodów wskazuje na to, że przeciwzapalne właściwości oleju z nasion chia zapobiegają schorzeniom metabolicznym, chorobom serca, dyslipidemii oraz nadciśnieniu tętniczemu.

Co więcej, chia jest przyjazna dla wegan, nie ma znanych właściwości alergizujących i jest bogata w białko oraz błonnik. Doskonale też nadaje się do gotowania - ma jedną z najwyższych temperatur dymienia spośród wszystkich roślinnych olejów kuchennych.

Olej z chia jest bardzo wszechstronny i dobrze nadaje się do gotowania na różne sposoby, jest znacznie bardziej stabilny niż olej z awokado oraz oliwa z oliwek. Może być też spożywany na zimno.

Warto więc wzbogacić swój arsenał zdrowych olejów. Ten tłuszcz zapewnia wysoki poziom ważnych fitoskładników, takich jak kwasy fenolowe, tokoferole i fitosterole, a jego neutralny i delikatny smak przypadnie do gustu większości osób.

Wybrane dla Ciebie