Wystarczy łyżeczka dziennie. "Olej długowieczności" lepszy niż oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek oraz olej z awokado są nie tylko uwielbiane, ale także doceniane za bogactwo składników odżywczych oraz wpływ na długowieczność. Do repertuaru warto jednak dołączyć inny tłuszcz, który nazywany jest "olejem długowieczności".
15.12.2024 | aktual.: 15.12.2024 11:31
Olej długowieczności
Dietetyczka dr Wendy Bazilian zauważa, że olej z nasion chia może być znacznie lepszą opcją od oliwy z oliwek oraz oleju z awokado. Istotnie wydłuża życie dzięki przeciwzapalnym właściwościom i imponującemu profilowi odżywczemu.
Tłoczony na zimno, nierafinowany olej z nasion chia jest doskonałym źródłem niezbędnego tłuszczu omega-3 ALA, który wspomaga funkcjonowanie mózgu i układu krążenia. By pokryć dzienne zapotrzebowanie, wystarczy jedna łyżeczka.
Dla porównania, ALA stanowią zalewie 1 proc. oliwy z oliwek oraz oleju z awokado. Olej z nasion chia to cenne źródło energii, które pomaga uelastycznić błony komórkowe i poprawia wchłanianie innych składników odżywczych, takich jak rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E, D i K.
"Tłuszcze mogą pomóc we wchłanianiu niektórych fitoskładników, takich jak karotenoidy, które znajdują się w marchwi, zielonych liściach, awokado i innych warzywach. Tak więc, gdy spożywasz olej chia z takimi produktami, twojemu organizmowi łatwiej będzie wchłonąć witaminę K i witaminę A, a twoje kości, skóra i układ odpornościowy skorzystają na tym" - dodaje dr Bazilian.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Doskonały do gotowania
O oleju z chia mówi się, że to "olej długowieczności". Wiele dowodów wskazuje na to, że przeciwzapalne właściwości oleju z nasion chia zapobiegają schorzeniom metabolicznym, chorobom serca, dyslipidemii oraz nadciśnieniu tętniczemu.
Co więcej, chia jest przyjazna dla wegan, nie ma znanych właściwości alergizujących i jest bogata w białko oraz błonnik. Doskonale też nadaje się do gotowania - ma jedną z najwyższych temperatur dymienia spośród wszystkich roślinnych olejów kuchennych.
Olej z chia jest bardzo wszechstronny i dobrze nadaje się do gotowania na różne sposoby, jest znacznie bardziej stabilny niż olej z awokado oraz oliwa z oliwek. Może być też spożywany na zimno.
Warto więc wzbogacić swój arsenał zdrowych olejów. Ten tłuszcz zapewnia wysoki poziom ważnych fitoskładników, takich jak kwasy fenolowe, tokoferole i fitosterole, a jego neutralny i delikatny smak przypadnie do gustu większości osób.