Świadome odżywianieStosuj zamiast pieprzu. Czarne ziarenka na cholesterol i wysoki cukier

Stosuj zamiast pieprzu. Czarne ziarenka na cholesterol i wysoki cukier

Nazywana czarnym kminkiem przyprawa ma delikatny, lekko korzenny aromat, który doskonale komponuje się z wieloma daniami i może z powodzeniem zastąpić pieprz. Nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również wspiera zdrowie – działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność.

czarnuszka
czarnuszka
Źródło zdjęć: © arch. prywatne
Katarzyna Kurek

Małe ziarenka, wielka moc

Czarnuszka, znana także jako czarny kminek lub Nigella sativa, to roślina ceniona od tysięcy lat za swoje prozdrowotne właściwości. Już w starożytnym Egipcie była uważana za "złoto faraonów". Dziś przeżywa swój renesans jako naturalny środek wspierający zdrowe i długie życie.

Czarnuszka jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, które wspierają serce i układ krążenia, pomagając obniżyć ciśnienie i poziom "złego" cholesterolu LDL. Dzięki zawartości tymochinonu działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, wzmacniając odporność i wspomagając walkę z infekcjami.

Zawarte w niej antyoksydanty chronią komórki przed wolnymi rodnikami, spowalniając starzenie i zmniejszając ryzyko nowotworów. Czarnuszka wspomaga także trawienie, łagodząc wrzody, refluks i zespół jelita drażliwego, a także reguluje florę bakteryjną i wspiera pracę wątroby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co się stanie, jeżeli codziennie będziesz jeść łyżeczkę czarnuszki?

Przyprawa może też stabilizować poziom cukru we krwi. Wyniki opublikowane w "Indian Journal of Physiology and Pharmacology" sugerują, że czarnuszka może poprawić parametry glikemiczne u pacjentów z cukrzycą typu 2.

W innych badaniach opublikowanych w "Journal of Endocrinology and Metabolism" zauważono, że olej z czarnuszki może wspierać regenerację komórek beta trzustki, poprawiać tolerancję glukozy oraz obniżać poziom glukozy we krwi. W badaniach zauważono też, że stosowanie oleju z czarnuszki nie prowadziło do skutków ubocznych.

W jaki sposób włączyć czarnuszkę do diety?

Olej z czarnuszki, przyjmowany w niewielkich ilościach (2-3 łyżeczki dziennie), może być dodawany do sałatek, jogurtów czy stosowany jako dressing.

Nasiona można dodawać do chleba, bułek, zup, sosów czy sałatek, a także stosować jako przyprawę do mięs i dań roślinnych. Mielona czarnuszka świetnie zastępuje też pieprz, nadając potrawom wyrazisty, ale łagodniejszy smak. Surowe nasiona można jeść bezpośrednio lub delikatnie uprażyć na patelni, by wydobyć ich aromat. Wzbogacają również koktajle i napary.

Choć czarnuszka jest bezpieczna dla większości osób, nie jest wskazana dla kobiet w ciąży, ponieważ może pobudzać skurcze macicy. Osoby z niskim ciśnieniem powinny spożywać ją ostrożnie, gdyż może je dodatkowo obniżać. Ponadto osoby uczulone na rośliny z rodziny jaskrowatych mogą doświadczyć reakcji alergicznych.

Wybrane dla Ciebie