Świadome odżywianie"Orzechy długowieczności". Zdrowe, ale możesz zjeść tylko trzy dziennie

"Orzechy długowieczności". Zdrowe, ale możesz zjeść tylko trzy dziennie

Orzechy brazylijskie to pyszny, zdrowy przysmak, który ma wiele zalet zdrowotnych i wzmacnia nasz układ odpornościowy. Wysoka zawartość selenu w orzechach pomaga zapobiegać nowotworom, utrzymać zdrowie tarczycy i chroni przed chorobami serca. Jednak jest pewien haczyk.

Co się zmieni, gdy codziennie będziemy jeść orzechy brazylijski
Co się zmieni, gdy codziennie będziemy jeść orzechy brazylijski
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Andrii Pohranychnyi

13.12.2024 | aktual.: 13.12.2024 13:34

Pożywne, kaloryczne i bogate w składniki odżywcze

Orzechy brazylijskie nie są najbardziej popularnym rodzajem orzechów, które jedzą Polacy, a to błąd. To orzechy drzewne pochodzące z lasów deszczowych Amazonii w Brazylii, Boliwii i Peru, które mają gładką, maślaną konsystencję i orzechowy smak, co sprawia, że zazwyczaj jemy je na surowo lub blanszowane.

Dostarczają ważnych składników naszemu organizmowi, np. zdrowe tłuszcze, przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Są wyjątkowo bogate w selen, minerał o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, który jest również dobry dla mózgu i zdrowia serca. Mogą również wspomagać funkcjonowanie tarczycy i ogólny stan zdrowia.

Ponadto orzechy brazylijskie mają wysokie stężenie magnezu, miedzi, cynku. Dokładne ilości tych składników odżywczych mogą się różnić w zależności od klimatu i gleby. Orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów - 36 proc. tłuszczów w tych orzechach to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Orzechy brazylijskie to cenne źródło wartościowego selenu

Orzechy brazylijskie są bogatym źródłem selenu. Selen jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest niezbędny dla tarczycy i wpływa na układ odpornościowy i wzrost komórek.

Wyższy poziom selenu wpływa na zwiększoną funkcją odpornościową i lepsze wyniki w przypadku wystąpienia raka, infekcji, niepłodności, chorób serca, zaburzeń nastroju.

Orzechy brazylijskie są bardzo skutecznym sposobem na utrzymanie lub zwiększenie spożycia selenu. Jeden-dwa orzechy brazylijskie dziennie mogą dostarczyć wystarczającą ilość minerału, aby wspomóc funkcję tarczycy. Oprócz zapewnienia prawidłowej funkcji tarczycy, selen może łagodzić objawy u osób z zaburzeniami pracy tego narządu.

Niskie spożycie tego pierwiastka może prowadzić do uszkodzenia komórek, zmniejszonej aktywności tarczycy i chorób autoimmunologicznych, takich jak choroba Hashimoto i choroba Gravesa-Basedowa. Może również zwiększyć ryzyko zachorowania na raka tarczycy.

Redukują stany zapalne, dbają o serce, wspierają zdrowie mózgu

Orzechy brazylijskie są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają utrzymać zdrowie komórek. Przeciwutleniacze działają poprzez zwalczanie uszkodzeń spowodowanych przez reaktywne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Selen, witamina E i fenole, takie jak kwas galusowy i kwas elagowy, to powszechne przeciwutleniacze tego produktu.

Orzechy brazylijskie zawierają zdrowe dla serca kwasy tłuszczowe, takie jak tłuszcze wielonienasycone, i są bogate w przeciwutleniacze, minerały i błonnik. Wszystkie te składniki odżywcze mogą pomóc obniżyć ryzyko chorób serca.

Badania wykazały, że orzechy brazylijskie mogą zmniejszyć zapalenie naczyń, stres oksydacyjny, całkowity cholesterol, trójglicerydy, poziom glukozy we krwi. Mogą również poprawić poziom cholesterolu HDL (dobrego) i sztywność tętnic.

Kwas elagowy i selen mogą także korzystnie wpływać na zdrowie mózgu. Kwas elagowy to rodzaj polifenolu, który ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne oraz działanie ochronne i przeciwdepresyjne na mózg. Selen może również odgrywać rolę w zdrowiu mózgu, działając jako przeciwutleniacz.

W badaniu z 2016 r. osoby starsze z upośledzeniem umysłowym jadły jeden orzech brazylijski dziennie przez sześć miesięcy. Oprócz zwiększonego poziomu selenu, seniorzy wykazali po nim poprawę płynności werbalnej i zdolności myślenia. Niski poziom selenu jest związany z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

Nie przesadzaj z ilością. Jedzenie orzechów brazylijskich może być szkodliwe

Orzechy brazylijskie są wartościowe, jednak przyjmowanie zbyt dużej ilości selenu może prowadzić do zatrucia. Aby tego uniknąć, ogranicz się od jednego do trzech średniej wielkości orzechów brazylijskich dziennie. Jeśli przyjmujesz jakiekolwiek leki, skonsultuj się z lekarzem przed włączeniem takich orzechów do swojego jadłospisu.

Zjedzenie zbyt wielu na raz może prowadzić do selenozy (toksycznego stężenia selenu), która może powodować:

  • problemy z oddychaniem,
  • wypadki sercowo-naczyniowe,
  • niewydolność nerek.

Przyjmowanie zbyt dużej ilości selenu, szczególnie w suplementach, wiąże się również ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy i raka prostaty. Ponadto osoby z niektórymi alergiami pokarmowymi, w tym alergiami na orzechy, mogą być uczulone na taki rodzaj orzechów i powinny ich unikać.

Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie