Opóźnia starzenie i wzmacnia odporność. Dawniej symbol biedy, dziś superfood

To warzywo wspomaga odporność oraz spowalnia procesy starzenia. W Skandynawii jest stałym elementem codziennej diety. W Polsce wciąż rzadko trafia na talerze, jednak warto je włączyć do jadłospisu dla zdrowia i długowieczności.

Brukiew dostarcza cennych minerałówBrukiew dostarcza cennych minerałów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Kurek

Od symbolu biedy do superfood

Dawniej brukiew była jednym z najtańszych i najłatwiej dostępnych warzyw. Podczas II wojny światowej często gotowano z niej obozowe zupy, przez co zaczęła kojarzyć się z biedą i trudnymi czasami. W Polsce przez lata rzadko trafiała na talerze, jednak dziś stopniowo wraca do łask.

Dzięki bogactwu składników odżywczych zyskuje nowe uznanie jako superfood. W Skandynawii stanowi ważny element kuchni. Zwłaszcza w Norwegii, gdzie znana jest jako "kalrot". Warto, aby i Polacy na nowo odkryli jej potencjał, ponieważ może wnieść wiele korzyści dla zdrowia.

Brukiew jest niskokaloryczna (37 kcal na 100 g) i ma niski indeks glikemiczny. Jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność. Zawiera też witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy. Warzywo dostarcza także cennych minerałów, takich jak potas, fosfor, magnez, wapń i mangan, które wpływają na zdrowie kości i serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jedz warzywa – uchroń się przed rakiem

Dzięki wysokiej zawartości błonnika reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Zawiera również glukozynolany – związki chroniące organizm przed nowotworami i wspierające odporność na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca czy otyłość.

W kontekście długowieczności kluczowe jest to, że brukiew dostarcza przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami i spowalniają proces starzenia.

Jak przyrządzić brukiew?

Brukiew to wszechstronne warzywo, które można przyrządzać na wiele sposobów – na słodko i na słono. Doskonale komponuje się z pieczonymi i duszonymi mięsami, rybami oraz zupami. Jej smak podkreślają aromatyczne zioła, takie jak rozmaryn, tymianek i szałwia.

Po ugotowaniu świetnie nadaje się na purée. Smakiem przypomina ziemniaki, ale jest lżejsza i delikatnie słodkawa. Brukiew smakuje też dobrze pieczona. W połączeniu z marchewką, ziemniakami czy pietruszką zyskuje intensywny aromat i bogaty smak.

Można ją również smażyć. Pokrojona w cienkie plastry stanowi zdrowszą alternatywę dla frytek. Na surowo sprawdzi się w sałatkach. Dodaje chrupkości i lekkiej pikantności, szczególnie w połączeniu z rukolą, jabłkami i orzechami włoskimi.

Brukiew można także kisić. Dodatek chili, liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku wzbogaca jej smak i właściwości probiotyczne.

Wybrane dla Ciebie

Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Obniża cukier, wspiera serce. Pij nawet 2 łyżki dziennie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Tak sprawdzisz tempo starzenia. Kluczowe są dłonie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Badanie trwało 30 lat. Oto dieta, która wydłuża życie
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Jak żyć w zdrowiu do 70. roku życia? Kardiolog wskazuje
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Przełomowe odkrycie. Mogą spowalniać starzenie
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Najlepiej przebadany suplement. Przyda się nie tylko sportowcom
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Nazywana najzdrowszą rybą na świecie. Nie zawiera rakotwórczej rtęci
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Ma 92 lata, a zachwyca wyglądem i tryska energią. Zdradza swój sekret
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Te czynniki mają wpływ na długość życia. Naukowcy znaleźli odpowiedź
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
Trzy napoje, które mogą pomóc dożyć 100 lat. Piją je mieszkańcy niebieskich stref
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
3 nawyki neurologa, by zapobiec demencji. Zacznij dbać o umysł już dziś
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę
Skończyła 120 lat. Jej lekarz ma pewną hipotezę