Liście wiśni kryją w sobie wiele cennych właściwości leczniczych, choć większość z nas wyrzuca je do kosza. Jak mogą pomóc naszemu zdrowiu i co z nich zrobić?
Nie tylko owoce wiśni są bogate w witaminy i cenne substancje. Okazuje się, że liście wiśni, często uznawane za zbędne, warto zatrzymać i wykorzystać ich właściwości. Wykazują m.in. działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, moczopędne i oczyszczające. Jak korzystać z ich leczniczej mocy?
08.12.2024 17:58
Tanie, zdrowe i bardzo przydatne
Owoce wiśni są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Zajadamy się nimi w świeżej postaci, wykorzystujemy je do przygotowywania różnych przetworów: konfitur, dżemów, soków i nalewek. Nie każdy jednak ma świadomość, że równie cenne są liście wiśni, które zbierano już w czasach starożytnych. W przeciwieństwie do słodkich, soczystych owoców liście wiśni są gorzkie, ale mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, moczopędne, oczyszczające organizm z toksyn i wiele, wiele innych zalet.
Ze względu na swoje właściwości, a także aromat, są bardzo polecanym dodatkiem do wielu potraw. Ważne byśmy pamiętali, że zielonych liści nie należy jeść, służą tylko jako uzupełnienie przygotowanych dań.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właściwości liści wiśni
Wiele osób wyrzuca liście wiśni, traktując je jako zbędny produkt. Tymczasem to właśnie one zawierają wiele składników aktywnych, takich jak polifenole, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne oraz szereg witamin i składników mineralnych (w wiśniowych liściach są rzadko spotykane w przyrodzie pierwiastki śladowe, takie jak fosfor, miedź, bor i jod). W ich składzie znajdują się także antyoksydanty, chroniące przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Dzięki nim możemy opóźnić zachodzące w naszym organizmie procesy starzenia się.
Przeciwzapalne i przeciwbakteryjne działanie liści wiśni jest zasługą flawonoidów, które stanowią doskonałe wsparcie w walce z infekcjami i stanami zapalnymi. Lepsza odporność i szybszy powrót do pełni sił po chorobie to jednak nie wszystko. Picie naparu z liści wiśni działa także napotnie i łagodzi problemy z oddychaniem, co jest niezwykle pomocne w przypadku chorób związanych z układem oddechowym.
Liście wiśni wyróżniają się też właściwościami przeciwbólowymi - niwelują bóle reumatyczne. Pomagają w schorzeniach woreczka żółciowego, wspierają żołądek, poprawiają trawienie i funkcjonowanie układu pokarmowego. Mają nawet działanie odchudzające, ponieważ hamują uczucie głodu. Nie zapominajmy o pozytywnym wpływie liści wiśni na pracę układu nerwowego. Ponadto działają moczopędnie i oczyszczająco, dlatego stosuje się je przy zaburzeniach związanych z układem moczowym (jak choćby zapalenie pęcherza moczowego).
Co można zrobić z liści wiśni?
Liście wiśni stanowią doskonały dodatek do ogórków kiszonych. Ze względu na zawartość garbników, chroniących przed rozbijaniem pektyn, pomagają w zachowaniu chrupkości ogórków. Dzięki temu, wyjęte ze słoika ogórki nie tracą swojej konsystencji. Dwa czy trzy liście włożone do słoika sprawią, że nie będziemy się martwić o to, że ogórki będą miękkie. Warto pamiętać, by przed włożeniem liści do słoika dokładnie je umyć.
Wiśniowe liście będą świetnym uzupełnieniem nie tylko kiszonych ogórków, ale również buraków, czy kapusty. Warto je dodać podczas przygotowania procesu fermentacji tych warzyw. Syropy, soki i nalewki to kolejne propozycje, w których warto uwzględnić liście wiśni.
Z zielonych liści wiśni można przygotować napar, który idealnie sprawdzi się podczas przeziębienia oraz infekcji dróg oddechowych. Jak zrobić taki napar? Wystarczy, że dużym kubku lub czajniku zaparzymy suszone liście wiśni. Wsyp 2-3 łyżki stołowe suszonych liści wiśni, dodaj łyżeczkę cukru i 0,5 litra wrzącej wody. Przykryj naczynie pokrywką i parz przez 5-8 minut.
Podczas przyrządzania mięs i ryb również warto wykorzystać liście wiśni. Według rekomendacji zaleca się, by ułożyć kilka liści w świeżej postaci na dno naczynia żaroodpornego, a na nich położyć fragmenty ryby lub mięsa. W ten sposób pieczone w piekarniku dania nabiorą oryginalnego, delikatnie słodkiego smaku i wyjątkowego aromatu.
Jeśli zaś ktoś chciałby zadbać o swój układ nerwowy, to doskonałym rozwiązaniem będzie przygotowanie kąpieli z liśćmi wiśni. Dodajemy je w suszonej lub świeżej postaci do wanny wypełnionej wodą, co bardzo pomaga w relaksacji.
Jak zbierać i suszyć liście wiśni?
Najbardziej wartościowe liście wiśni powinno się zbierać w czasie kwitnienia - w tym czasie liście są charakterystycznie lepkie. To właśnie wtedy znajduje się w nich najwięcej cennych substancji. Eksperci zalecają, by na zbiory udać się poza obszar dużych metropolii - dzięki czemu zbierzemy liście lepszej jakości. Istotne znaczenie ma także pogoda - na zbiory warto wybrać dzień, w którym nie jest wilgotno. Najlepiej by minęło około 1-2 dni od deszczowej ulewy.
Jeśli zaś chodzi o suszenie liści, to według prawd ludowych powinny one najpierw przefermentować. Taki proces ułatwi wyeliminowanie części związków cyjanowych o trujących właściwościach. W tym celu zebrane liście trzeba umyć od wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie poukładać ciasno w słoiku. Na liściach położyć zaś ciężki przedmiot, by je "docisnąć" i zostawić na 8-10 dni (w zamkniętym słoju). Po upływie tego czasu rozpoczynamy suszenie.
By prawidłowo ususzyć liście, powinno się poukładać je na płaskiej powierzchni i umieścić w miejscu, gdzie jest dobra wentylacja powietrza i nie ma bezpośredniego dostępu światła słonecznego. Gdy liście wyschną, najlepiej połamać je na mniejsze części i trzymać w słoju.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl