Królowa Camilla zdradza sekret zdrowia. Pije szczególny rodzaj herbaty
77-letnia żona brytyjskiego monarchy została zauważona podczas kupowania czarnej herbaty z cynamonem i herbaty pomarańczowej w londyńskim sklepie. Jej wybór napojów może być kluczem do jej zdrowia, świetnej formy i długowieczności.
23.12.2024 | aktual.: 23.12.2024 14:12
Herbata może wspierać długie życie żony króla Karola
Jak informuje NewsUkraine, królowa nabyła te aromatyczne herbaty jako prezenty świąteczne, ale od dawna wiadomo, że sama bardzo lubi te produkty. W Wielkiej Brytanii herbata to przede wszystkim element kultury, ale i źródło wielu korzyści zdrowotnych.
Lekarz rodzinny Donald Grant podkreśla zalety herbaty cynamonowej. - Po pierwsze, ten napój zawiera antyoksydanty, które redukują stany zapalne i wzmacniają odporność. Dodatkowo obecność cynamonu oferuje kilka korzyści zdrowotnych, w tym pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca — wyjaśnia doktor Grant.
Czarna herbata, znana w Anglii od XVII wieku, również posiada cenne właściwości. Dzięki pełnej oksydacji liści zyskuje ciemniejszy kolor i intensywny smak. Zawiera flawonoidy i antyoksydanty wspierające funkcje mózgu oraz zdrowie układu krążenia. Aminokwas L-teanina, obecny w czarnej herbacie, pomaga utrzymać koncentrację i czujność.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Herbaty wzmacniające odporność warto pić szczególnie zimą
Wybór królowej Camilli przypomina o znaczeniu herbaty w brytyjskiej kulturze i jej pozytywnym wpływie na zdrowie. Oprócz herbat cynamonowych i czarnych istnieje wiele innych odmian, które wspierają naszą odporność i chronią przed wirusami.
Herbata wzmacniająca odporność to świetny sposób na wsparcie organizmu w walce z infekcjami i poprawę ogólnego samopoczucia. Oto kilka propozycji domowych naparów, które możesz przygotować:
1. Napar z imbirem i cytryną
- 2-3 plasterki świeżego imbiru.
- 1 łyżeczka miodu.
- Sok z połowy cytryny.
- Szklanka gorącej wody.
- Zalej plasterki imbiru gorącą wodą.
- Odczekaj 5-10 minut, aż napar lekko ostygnie.
- Dodaj miód i sok z cytryny. Wymieszaj i pij.
2. Napar z kurkumą i pieprzem
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku (lub kawałek świeżej).
- Szczypta czarnego pieprzu.
- 1 łyżeczka miodu.
- Szklanka gorącej wody.
- Zalej kurkumę gorącą wodą, dodaj pieprz.
- Wymieszaj i poczekaj kilka minut.
- Dodaj miód, gdy herbata trochę ostygnie.
3. Herbata z dzikiej róży i hibiskusa
- 1 łyżka suszonych owoców dzikiej róży.
- 1 łyżeczka hibiskusa.
- Szklanka gorącej wody.
- Zalej suszone owoce i hibiskus gorącą wodą.
- Parz pod przykryciem przez 10 minut.
- Przecedź i pij ciepłe.
4. Herbata z czystka
- 1 łyżeczka suszu z czystka.
- Szklanka gorącej wody.
- Zalej czystek gorącą wodą.
- Parz przez 5-10 minut.
- Możesz dodać miód lub cytrynę według uznania.
5. Napar z miodem, cynamonem i goździkami
- 1 laska cynamonu (lub 1/2 łyżeczki w proszku).
- 2-3 goździki.
- 1 łyżeczka miodu.
- Szklanka gorącej wody.
- Zalej cynamon i goździki gorącą wodą.
- Parz pod przykryciem przez 10 minut.
- Dodaj miód po lekkim ostudzeniu.
Te mieszanki zawierają składniki o właściwościach przeciwzapalnych, antybakteryjnych i wspierających odporność. Pij je regularnie, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, a szybko zauważysz poprawę ochrony przed infekcjami.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl