Król cytrusów z kraju stulatków. Nazywają go owocem długowieczności
Shikuwasa to ulubiony owoc mieszkańców Okinawy, jednej z najdłużej żyjących społeczności na świecie. Choć jest mały i niepozorny, to kryje w sobie ogromną moc. Znajdujące się w nim flawonoidy mają silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Dlaczego jeszcze warto jeść owoc długowieczności?
26.11.2024 16:29
Kwaśna mandarynka z Okinawy
Shikuwasa to mały, zielony cytrus z Japonii, który z czasem zmienia kolor skórki na pomarańczowy. Wygląda i smakuje jak skrzyżowanie limonki i mandarynki – jednocześnie słodki i kwaśny, ale z nieco bardziej cierpkimi nutami. Często określa się go mianem "kwaśnej mandarynki z Okinawy".
Ze względu na swój ostry, cytrusowy posmak, shikuwasa rzadko jest spożywana w całości. Najczęściej wykorzystuje się ją do produkcji soków, marynat, dressingów czy przypraw. Warto jednak wspomnieć, że owoc w kulturze japońskiej ma nie tylko zastosowanie kulinarne. Shikuwasa jest też czasem składnikiem kosmetyków, czy domowych środków czyszczących.
Kwaśna mandarynka z Okinawy oferuje też szereg korzyści zdrowotnych, które wciąż są przedmiotem intensywnych badań.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owoc długowieczności
Owoc jest źródłem witaminy C, która wspomaga odporność organizmu, chroni organizm przed infekcjami. Witamina C działa też jako silny przeciwutleniacz. Neutralizuje wolne rodniki, co pomaga w redukcji stresu oksydacyjnego w organizmie.
Zawiera także flawonoidy, takie jak nobiletyna i tangeretyna. Nobiletyna zmniejsza produkcję prozapalnych związków chemicznych i wykazuje działanie ochronne na komórki nerwowe. Co może być istotne w prewencji chorób neurodegeneracyjnych. Tangeretyna wykazuje aktywność przeciwnowotworową.
Flawonoidy w shikuwasie wykazują więc właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wspomagają zdrowie serca, regulują ciśnienie krwi i poprawiają krążenie. Dodatkowo mogą ograniczać ryzyko chorób zapalnych i wspomagać regenerację komórek. Wzmacniają też układ odpornościowy.
Dlatego regularne spożywanie owocu może przyczyniać się do poprawy zdrowia i związanej z tym długowieczności.
Shikuwasa w codziennej diecie
Ten uroczy, mały owoc otwiera wiele kulinarnych możliwości. Oczywiście pod warunkiem, że uda się go znaleźć, gdyż jego dostępność poza Okinawą bywa ograniczona. Najczęściej wykorzystuje się sok shikuwasa. Można łączyć go z wodą lub innymi sokami, tworząc orzeźwiające napoje pełne witamin. Sok można wykorzystać też do marynowania mięsa, dressingu do sałatek, smoothie, czy zup owocowych.
Oprócz soku duże walory kulinarne ma też starta skórka shikuwasy. Można dodać ją do wypieków, deserów, wówczas nada im cytrusowego aromatu i orzeźwiającego smaku. Suszona skórka owocu może być używana do przygotowania herbaty lub naparów. Można ją też stosować jako przyprawę do mięs czy ryb.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl