ProfilaktykaJedzenie jabłek chroni przed rakiem? Najnowsze badania naukowców

Jedzenie jabłek chroni przed rakiem? Najnowsze badania naukowców

Najnowsze odkrycie polskich specjalistów z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie wykazało, że w walce z nowotworem jelita grubego pomaga zjedzenie jednego jabłka dziennie. Już taka dawka zmniejsza ryzyko wystąpienia tego nowotworu aż o 50 proc.

Jedzenie jabłek może obniżyć ryzyko zachorowania na raka
Jedzenie jabłek może obniżyć ryzyko zachorowania na raka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

04.03.2025 12:46

Podstępne nowotwory

Nowotwory to bardzo podstępne choroby. Atakują niezależnie od wieku czy płci, często są trudne do rozpoznania i przez długi czas mogą rozwijać się w ukryciu. W dzisiejszych czasach diagnozę choroby nowotworowej słyszą setki ludzi dziennie - i to niezależnie od miejsca zamieszkania, czy statusu. To problem, który dotyczy mieszkańców całej kuli ziemskiej. Naukowcy od lat prowadzą badania na temat różnego rodzaju nowotworów i przyczyn rozwijania się choroby. Starają się tym samym znaleźć odpowiedź na pytanie: co zrobić, by uchronić swój organizm przed zachorowaniem?

Najnowsze odkrycia Polaków wykazały, że doskonałe efekty w obronie organizmu przed rozwojem nowotworu dają jabłka. Te smaczne i zdrowe owoce, których polska hodowla jest na pierwszym miejscu w Europie i na czwartym w skali światowej, przynoszą wręcz spektakularne korzyści. Według naukowców, regularne spożywanie jabłek nawet w stosunkowo niewielkich ilościach, może przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia nowotworu o około 50 proc.  

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść jabłka? 

Jabłka wyróżniają się dużą zawartością minerałów i różnorodnych witamin (m.in. witamina A, B), a także kwasów (cytrynowy, węglowy i mrówkowy). Te owoce są też źródłem antyoksydantów, przeciwutleniaczy, są bogate w pektyny, czyli szczególnie ważny rodzaj błonnika. Pektyny działają niczym naturalne prebiotyki, którymi odżywiają się mikroby obecne w naszych jelitach. 

Ten cenny skład, bogactwo witamin i rożnych substancji, odpowiada za liczne właściwości zdrowotne. Do szeregu korzyści dołączyło również działanie antyrakowe - jak donoszą badacze z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.

Naukowcy przeprowadzili badania kliniczne, w których wzięło udział ponad 1300 osób, z czego niespełna 600 stanowili pacjenci onkologiczni. Wyniki eksperymentu były prawdziwym zaskoczeniem - okazało się, że spożywanie jednego jabłka w ciągu dnia ma pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka jelita grubego

Mimo, że liczba badanych to stosunkowo niewielka próba, wyniki badań wydają się być bardzo obiecujące. Polscy naukowcy z pewnością będą kontynuowali swoje badania.

Zdrowie na wyciągnięcie ręki 

Wyniki badań, potwierdzających skuteczność jedzenia jabłek w przeciwdziałaniu rozwoju nowotworów, udowodnili również naukowcy z Cornell University. Eksperci zwrócili uwagę w swoich analizach na obecność zawartych w nich flawonoidów, zaliczanych do grupy przeciwutleniaczy. Flawanoidy eliminują z organizmu stany zapalne, neutralizują działanie wolnych rodników, chronią komórki przed uszkodzeniem i spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Odkryli także obecność związków o nazwie triterpenoidy, które wykazują właściwości antynowotworowe. Źródłem triterpenoidów, czyli związków organicznych należących do terpenów i hamujących rozwój komórek nowotworowych, jest skórka jabłka. Z tego względu naukowcy zalecają, by owoce jeść w całości – bez obierania z tak wartościowej skórki.

- Odkryliśmy, że kilka związków ma silne działanie antyproliferacyjne przeciwko ludzkim komórkom raka wątroby, jelita grubego oraz piersi i może być to częściowo zasługa działania przeciwnowotworowego całych jabłek - mówi Rui Hai Liu, profesor nadzwyczajny nauk o żywności Cornell. Liu jest związany z Instytutem Toksykologii Porównawczej i Środowiskowej Cornell, a także jest starszym autorem badania, które jest dostępne online i opublikowane w "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Nie tylko jabłka, ważny jest również styl życia

Niezależnie od naukowych odkryć dotyczących pozytywnego wpływu jabłek na zmniejszenie prawdopodobieństwa zachorowania na raka, profilaktyka przeciwnowotworowa powinna obejmować również inne czynniki.

Wśród pozostałych, ważnych elementów mających wpływ na profilaktykę chorób nowotworowych jest przede wszystkim prowadzony styl życia. To, jak na co dzień funkcjonujemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie, dlatego nie powinniśmy zapominać o odpowiedniej dawce snu i regeneracji, a także unikaniu stresu i regularnej aktywności fizycznej.

Poza tym kluczowe jest odżywianie, czyli zdrowa dieta (pozbawiona wysoko przetworzonych produktów oraz bogatych w sól i cukier), właściwe nawodnienie organizmu, a także brak nałogów czy wykonywanie regularnych badań kontrolnych. Dopiero dbanie o wszystkie wymienione elementy będzie miało faktycznie przełożenie na lepszą odporność i poprawę stanu zdrowia.

Wybrane dla Ciebie