Ulubione warzywo 100‑letniego neurologa. Wspiera jelita i chroni przed rakiem
Pak choi można bez wątpienia zaliczyć do warzyw długowieczności. Jej moc to nie tylko antyoksydanty i błonnik. Kapusta zawiera też związek o silnych właściwościach antynowotworowych.
24.12.2024 14:54
Kapusta długowieczności
Pochodząca z Chin kapusta pak choi to warzywo krzyżowe, które zdobywa coraz większą popularność również w Polsce. Jej delikatne liście są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim wyjątkowo bogate w składniki odżywcze, które wspierają profilaktykę wielu chorób przewlekłych.
W 100 g tego warzywa znajduje się zaledwie 13 kcal, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o linię, które chcą uniknąć nadwagi i otyłości.
Jednocześnie kapusta dostarcza silnych antyoksydantów jak witaminy A, C i E. Pomagają one neutralizować wolne rodniki, zmniejszając stany zapalne w organizmie. To z kolei wspiera odporność i spowalnia procesy starzenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jest też źródłem witamin z grupy B i witaminy K, a także cennych minerałów: wapnia, magnezu, żelaza, potasu i fosforu.
Te składniki wspierają pracę układów sercowo-naczyniowego i nerwowego, a także poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci.
Pak choi to również skarbnica błonnika, jednego z kluczowych składników w kontekście diety wspierającej długowieczność.
Reguluje on pracę jelit i wspiera metabolizm, dzięki czemu pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi oraz zapobiega zaparciom.
Kapusta wspiera także profilaktykę nowotworów dzięki zawartości sulforafan – związek o silnych właściwościach antynowotworowych. Badania wykazują, że sulforafan może chronić przed rakiem jelita grubego i piersi, a także działać ochronnie na komórki, redukując stres oksydacyjny i stany zapalne.
Ulubione warzywo 100-letniego neurologa
Pak choi ma swoich zwolenników wśród słynnych 100-latków. Jednym z nich jest dr Howard Tucker, najstarszy neurolog na świecie. Lekarz podkreśla, że regularne spożywanie zielonych warzyw, w tym właśnie chińskiej kapusty, to ważny element zdrowego stylu życia.
Dr Tucker razem ze swoją 90-letnią żoną udowadniają, że zbilansowana dieta pełna wartościowych produktów ma kluczowe znaczenie dla utrzymania zdrowia przez wiele lat.
Dodatkowym argumentem, by wziąć z nich przykład, jest fakt, że pak choi jest niezwykle uniwersalna i łatwa w przygotowaniu. Jej liście można smażyć, zblanszować lub dodać do zup i dań stir-fry. Krótka obróbka termiczna pozwala zachować cenne składniki odżywcze, dzięki czemu można cieszyć się pełnią jej zdrowotnych właściwości.