Świadome odżywianieTa przyprawa zatrzyma czas. Skóra będzie jędrna jak nigdy wcześniej

Ta przyprawa zatrzyma czas. Skóra będzie jędrna jak nigdy wcześniej

Chcesz spowolnić procesy starzenia? Sięgaj po kurkumę! Dzięki zawartości kurkuminy – potężnemu przeciwutleniaczowi – złota przyprawa może wspierać walkę ze starzeniem się komórek. Jest też powiązana z innymi korzyściami zdrowotnymi. Jakimi?

Jakie właściwości ma kurkuma?
Jakie właściwości ma kurkuma?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | ©2024 Michael Thirnbeck
Katarzyna Kurek

Potężna moc kurkuminy

Kurkuma to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie, ceniona nie tylko za smak, ale i za właściwości lecznicze. Swoje dobroczynne działanie zawdzięcza kurkuminoidom – biologicznie aktywnym związkom, z których najważniejsza jest kurkumina.

Uznawana za najcenniejszy składnik tej przyprawy, kurkumina wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki nim może wspierać walkę ze starzeniem się komórek. Chroni je przed uszkodzeniami, co zmniejsza stres oksydacyjny w organizmie. Ma to pozytywny wpływ na wygląd skóry, która dłużej zachowuje elastyczność. Dodatkowo ogranicza działanie białek przyspieszających procesy starzenia.

Wyniki badań opublikowane przez naukowców z Uniwersytetu w Janinie (Grecja) w czasopiśmie "Biomedicines" wskazują również, że kurkumina może regulować poziom modulatorów odpornościowych, takich jak cytokiny, oraz działać przeciwzapalnie. Co blokuje wzrost komórek rakowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niezwykłe właściwości kurkumy

Specjaliści z Uniwersytetu Teherańskiego w publikacji w "Nutrition Research" udowodnili także, że kurkumina może zwiększać poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF). Mózgowy czynnik neurotroficzny odgrywa kluczową rolę w plastyczności mózgu, wspierając stan neuronów i procesy pamięciowe oraz naukę. Dlatego mówi się, że kurkumina wspiera też walkę z depresją i Alzheimerem. Może też przeciwdziałać pogorszeniu funkcji poznawczych związanym z wiekiem.

Złota przyprawa wykazuje również korzystny wpływ na wątrobę, nerki, serce oraz układ pokarmowy.

Jak jeść kurkumę, by wykorzystać jej potencjał?

Kurkuma najczęściej występuje w formie proszku, ale dostępne są także świeże korzenie tej rośliny. W kuchni powszechnie używana jest jako przyprawa, zwłaszcza w daniach kuchni indyjskiej, a jej najbardziej znanym zastosowaniem jest curry.

Doskonale komponuje się również z ryżem, soczewicą, zupami oraz duszonymi warzywami. Kurkuma dodaje wyjątkowego smaku i intensywnego koloru deserom, takim jak ciasta czy babeczki. Przyprawę można też dodawać do różnych napojów, takich jak mleko, kawa czy herbata.

Żeby zwiększyć korzyści zdrowotne płynące z kurkumy, warto dodać do napoju szczyptę pieprzu, który poprawia wchłanianie kurkuminy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie