Syp do maślanki. Zapomnij o problemach z cukrem i stawami
Chcesz żyć dłużej i wzmocnić odporność? Włącz do swojej diety maślankę. To naturalne źródło cennych bakterii, które wspierają zdrowie jelit i poprawiają trawienie. A jeśli dodasz do niej pół łyżeczki pewnej przyprawy, zyskasz jeszcze więcej korzyści zdrowotnych.
Źródło naturalnych probiotyków
Maślanka to lekkostrawny napój mleczny, który dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Jest naturalnym źródłem probiotyków, które wspierają zdrowie jelit i poprawiają trawienie. Zawarty w niej kwas mlekowy reguluje pracę układu pokarmowego, ułatwiając przyswajanie składników odżywczych i wspierając metabolizm. Napój pomaga zapobiegać problemom trawiennym, takim jak zaparcia czy biegunki.
Ponadto maślanka wzmacnia odporność, wspierając organizm w walce z infekcjami. Jest też bogata w wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B, które wspomagają zdrowie kości, układu nerwowego i mięśni. Dodatkowo zawiera pełnowartościowe białko, w tym leucynę – aminokwas niezbędny do budowy i utrzymania siły mięśni. Już jedna szklanka dostarcza 8 g białka, przy czym ma tylko 120 kcal.
- To bardzo ważne dla osób starszych, u których często obserwuje się sarkopenię, czyli osłabienie mięśni – zaznaczył w swoim filmie na YouTube dr Bartek Kulczyński, dietetyk i specjalista ds. żywienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
5 naturalnych probiotyków
Obniża cukier, wzmacnia mięśnie i stawy
Według dietetyka prozdrowotne właściwości maślanki można jeszcze bardziej wzmocnić, dodając do niej aromatyczną przyprawę, która jest łatwo dostępna i często używana w kuchni – cynamon. Na jedną szklankę maślanki zaleca on dodanie od jednej czwartej do pół łyżeczki tej przyprawy.
- Naukowcy zauważyli, że jedzenie cynamonu powoduje obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi aż o 16 miligramów na decylitr, a do tego redukuje poziom cholesterolu LDL, czyli również i cynamon chroni nas przed miażdżycą – mówi dr Kulczyński.
Ekspert zaznacza również, że cynamon może pozytywnie wpływać na zdolności umysłowe. Przyprawa jest także ceniona za swoją skuteczność w regulowaniu poziomu cukru we krwi na czczo. Co więcej, dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym pomaga zmniejszać ból i sztywność stawów, wspierając ich prawidłowe funkcjonowanie.
Cynamonowa maślanka to naturalny i smaczny sposób na wsparcie organizmu, lepsze samopoczucie i dłuższe, zdrowsze życie. Aby jednak w pełni skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości, warto spożywać ją regularnie – najlepiej codziennie lub prawie codziennie.