Ryzyko cukrzycy spadnie o 20 proc. Lekarz zdradza sekret słodkiego przysmaku
Najnowszymi wynikami badań dzieli się w sieci 70-letni amerykański kardiolog i naukowiec, prof. Eric Topol. Regularne sięganie po jeden rodzaj czekolady zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 aż o 21 proc. - przekonują naukowcy.
06.12.2024 11:05
Gorzka czekolada zmniejsza ryzyko cukrzycy
"Jeśli lubisz gorzką czekoladę, spodoba ci się najnowsze odkrycie, że zmniejsza ona ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, czego nie zaobserwowano w przypadku czekolady mlecznej (w trzech dużych prospektywnych badaniach kohortowych, z uwzględnieniem typowych zastrzeżeń epidemiologicznych i obserwacyjnych badań żywieniowych)" - informuje w poście opublikowanym w serwisie X Eric Topol, amerykański 70-letni kardiolog, naukowiec i autor książek.
Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health na łamach "The BMJ" podzielili się wynikami przeprowadzonych badań.
- Nasze wyniki sugerują, że nie każda czekolada jest taka sama – wyjaśnia główny autor badania, Binkai Liu. \- Dla każdego, kto kocha czekoladę, jest to przypomnienie, że podejmowanie małych decyzji, takich jak wybór czekolady gorzkiej zamiast mlecznej, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie – dodaje.
Rewelacyjne wnioski przyniosła analiza danych pochodzących z projektów Nurses’ Health Study i Health Professionals Follow-up Study. W ciągu 30 lat spośród 192 tys. uczestników niemal 19 tys. zachorowało na cukrzycę typu 2. Szczegółowe kwestionariusze, jakie wypełniali ankietowani, ujawniły, że spożywanie 140 g czekolady tygodniowo wiązało się z mniejszym o dziesięć procent ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Gdy naukowcy uwzględnili wyłącznie gorzką czekoladę, okazało się, że ryzyko choroby spada aż o 21 proc.
Dalsze analizy wykazały, że mleczna czekolada długofalowo wiązała się z większą masą ciała, a to z kolei skorelowane jest z ryzykiem cukrzycy.
- Chociaż czekolada gorzka i mleczna mają podobny poziom kalorii i tłuszczu nasyconego, wydaje się, że polifenole w czekoladzie gorzkiej mogą neutralizować wpływ tłuszczu nasyconego i cukru na przyrost masy ciała i cukrzycę - tłumaczy Liu.
Polifenole w kakao. Sekret długowieczności
Gorzka czekolada zawiera średnio 60-70 proc. masy kakaowej, to jest nawet trzykrotnie więcej niż czekolada mleczna. A to właśnie kakao jest sekretem właściwości prozdrowotnych słodkiego przysmaku.
- Kakao to ekstrakt z ziaren bogaty w błonnik i korzystne związki pochodzenia roślinnego zwane flawonoidami - wyjaśnia dr Dariush Mozaffarian, kardiolog i dyrektor Food is Medicine Institute na Tufts University w rozmowie z NY Times.
- Niektóre badania sugerują, że flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne i mogą rozszerzać naczynia krwionośne, co może wyjaśniać korzyści zdrowotne kakao - dodaje.
Badanie przeprowadzone przez US National Cancer Institute dowiodło, że już 12 g czekolady dziennie może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu o 12 proc. Bardziej szczegółowe analizy ujawniły, że osoby, które zjadają codziennie taką ilość, są o 16 proc. mniej narażone na śmierć z powodu choroby serca i mają o 12 procent niższe ryzyko zgonu z powodu raka.