Nie tylko oliwa. Oto prawdziwa fontanna długowieczności
Oliwa z oliwek od dawna jest ceniona za swoje właściwości zdrowotne, podobnie jak owoce drzewa oliwnego. Teraz coraz więcej dowodów wskazuje na korzyści płynące także z innych części rośliny. Ekstrakt może chronić przed najbardziej powszechnymi chorobami.
21.01.2025 09:59
Korzyści zdrowotne liści oliwnych. Badania nad ekstraktem
Liście oliwne mają szerokie zastosowanie. Można je spożywać jako herbatę, dodawać do sałatek lub mielić i używać do koktajli. Ekstrakt z liści oliwnych bywa również dodawany do pieczywa, co zwiększa poziom przeciwutleniaczy w produktach piekarniczych.
Liście oliwne, które tradycyjnie są wykorzystywane w regionie Morza Śródziemnego w formie naparu na gorączkę i malarię, zawierają wysoki poziom oleuropeiny, silnego przeciwutleniacza. Badania pokazują, że ekstrakt z liści oliwnych może wpływać na parametry związane z ryzykiem chorób serca, takie jak poziom lipidów we krwi czy ciśnienie krwi. Dowodzą tego wyniki badań.
Przegląd 12 badań z udziałem 819 uczestników wykazał, że ekstrakt z liści oliwnych poprawia kondycję serca, szczególnie u osób z nadciśnieniem. Inne doniesienia ze świata nauki wskazują, że ekstrakt ten może wpływać pozytywnie na glikemię, poziom cholesterolu we krwi, a nawet oddziaływać pozytywnie na kości oraz stawy. Niektóre badania sugerują również, że antyoksydanty obecne w liściach oliwnych mogą chronić przed utratą funkcji poznawczych. Śmiało można zatem nazwać te niedoceniane części drzewa oliwnego źródłem młodości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Źródło przeciwutleniaczy
Naukowcy uważają, że ekstrakt z liści oliwnych pomaga zapobiegać gromadzeniu się złego cholesterolu (LDL) w tętnicach. Efekt ten pomaga zwiększyć przepływ krwi i obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko chorób serca.
Badanie przeprowadzone na szczurach wskazuje również na skuteczność ekstraktu z liści oliwnych w przywracaniu prawidłowego rytmu serca u osób cierpiących na arytmię.
Choć w Polsce dostęp do liści może być utrudniony, to warto pamiętać, że antyoksydanty obecne są w samych oliwkach czy oliwie. Ta uznawana jest za najzdrowszy spośród wszystkich tłuszczów.
- Korzyści zdrowotne oliwy z oliwek przypisuje się jej właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym - mówi cytowany przez Harvard Health dr Howard E. LeWine, internista w szpitalu Brigham and Women's Hospital w Bostonie.
- W rzeczywistości badania obserwacyjne wykazały związek między niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, niektórych nowotworów, a nawet demencji u osób spożywających większe ilości oliwy z oliwek niż u osób spożywających jej mało lub wcale - tłumaczy lekarz.
Joanna Rokicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl