Neurochirurg zdradza, co odmładza mózg. "Osobiście lubię to danie"

By mózg pracował na pełnych obrotach, potrzebuje paliwa. To, co ląduje na talerzu może poprawić pamięć i zmniejszyć ryzyko demencji.

Quinoa to ratunek dla mózgu
Quinoa to ratunek dla mózgu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

31.12.2024 11:39

Quinoa na zdrowy mózg

Dr Jonathan Rasouli, neurochirurg z Northwell Health w Nowym Jorku, zdradza swoje ulubione danie, które wspiera zdrowie mózgu. Ekspert przekonuje, że quinoa w stylu śródziemnomorskim wspiera pamięć i pomaga zapobiegać demencji.

Quinoa zawiera dużo wartościowych tłuszczów nienasyconych oraz kwasów omega-3. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, A, C i E, a także żelazo, magnez, fosfor, potas i sód.

Wyróżnia się też dużo wyższą zawartością pełnowartościowego białka (stanowi ono prawie 20 proc. jej składu).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

- Osobiście lubię to danie, ponieważ jest łatwe do przygotowania, atrakcyjne wizualnie i bogate w składniki odżywcze - tłumaczy dr Rasouli, cytowany przez serwis nypost.com.

Bogata w antyoksydanty dieta śródziemnomorska jest od lat uznawana za najzdrowszą dla całego organizmu. Omładza mózgu, obniżając ryzyko choroby Alzheimera i demencji.

Miska quinoa jest świetną opcją wegetariańską na śniadanie lub lekki lunch.

- To danie łączy zdrowe tłuszcze, antyoksydanty i magnez - wszystko kluczowe dla zdrowia mózgu. Inspiracją jest dieta śródziemnomorska, znana z redukcji ryzyka demencji - podkreśla neurochirurg.

Naturalne paliwo dla mózgu

Quinoa zawiera dużo magnezu, który wspiera układ nerwowy i pomaga radzić sobie ze stresem. Badanie opublikowane w ubiegłym roku "European Journal of Nutrition" wskazuje, że spożycie ponad 550 mg magnezu dziennie wiąże się z większą objętością mózgu.

Nie bez znaczenia są także inne składniki tego dania, w tym pomidory łagodzące stres oksydacyjny, który może powodować utratę pamięci i zmęczenie. Z kolei awokado jest pełne zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, które są najlepszym wyborem dla mózgu. Do tego oliwa z oliwek, która chroni i odmładza mózg.

Na liście dr. Rasouli są także inne przysmaki. Neurochirurg poleca też prosty obiad, który wspiera profilaktykę choroby Alzheimera. To grillowany łosoś doprawiony kurkumą z gotowanym na parze brokułem, który też idealnie wpisuje się w dietę śródziemnomorską opartą m.in. na rybach i warzywach.

- Smakuje świetnie i nigdy mi się nie nudzi. Jest bardzo łatwy do przygotowania i nie wymaga wielu składników - powiedział w rozmowie z "Parade".

Wybrane dla Ciebie