Napar na długowieczność. To piją stulatkowie z niebieskich stref
Chcesz zwiększyć swoje szanse na długie i zdrowe życie? Zainspiruj się mieszkańcami niebieskich stref, czyli najdłużej żyjącymi ludźmi na świecie! Jednym z ulubionych zwyczajów stulatków jest delektowanie się naparem z szałwii, oregano i tymianku.
Jak mieszkańcy niebieskich stref osiągają długowieczność?
Słyszałeś o niebieskiej strefie (blue zone)? Ten termin wprowadził Dan Buettner, amerykański badacz długowieczności i pisarz. Zauważył on, że w niektórych miejscach na świecie ludzie żyją znacznie dłużej. Najwięcej stulatków żyje w Okinawie, Sardynii, Ikarii, na półwyspie Nicoya (Kostaryka) oraz w Loma Linda (USA).
Długowieczność mieszkańców tych regionów wynika z kilku czynników, w tym z diety bogatej w antyoksydanty, regularnego ruchu oraz silnych więzi społecznych, wspieranych przez wspólne biesiady. Mieszkańcy niebieskich stref często piją też ziołowe napary. Na greckiej wyspie Ikaria oraz Sardynii szczególnie popularny jest napój z oregano, szałwii i tymianku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Właściwości tymianku
Moc oregano, szałwii i tymianku
Napar przyrządzony na bazie oregano, szałwii i tymianku to naturalny sposób na poprawę zdrowia. Bogate w antyoksydanty oregano działa przeciwzapalnie i unieszkodliwia wolne rodniki. Tymol oraz karwakro, które zawarte są w olejku eterycznym z oregano, wykazują działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Szałwia, bogata w polifenole, witaminy K, mangan, wapń i żelazo, działa przeciwbakteryjnie. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, poprawiając wrażliwość na insulinę. A obecne w niej antyoksydanty powstrzymują rozkład przekaźnika acetylocholiny, którego poziom jest szczególnie niski w mózgach osób z chorobą Alzheimera.
Pełen przeciwutleniaczy tymianek, chroni przed wolnymi rodnikami. Wspomaga odporność, obniża ciśnienie krwi i pomaga w leczeniu infekcji, w tym kaszlu.
Jak przygotować napar długowieczności?
Recepta na długowieczność jest bardzo prosta. Do zrobienia prozdrowotnego napoju, wystarczy przygotować:
- litr wody,
- 2 łyżeczki oregano,
- 2 łyżeczki szałwii,
- 2 łyżeczki tymianku.
Wszystkie zioła należy wsypać do dzbanka. Następnie należy zalać je gorącą, ale nie wrzącą wodą i przykryć. Napar parzy się przez 5-10 minut. Następnie miksturę należy odcedzić i pić małymi łykami.
Rada: Można użyć zarówno świeżych, jak i suszonych ziół.
Napar nie jest zalecany dla małych dzieci, kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Ostrożność powinny zachować osoby chore, przyjmujące leki. W razie jakichkolwiek wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem przed włączeniem napoju do diety.