Świadome odżywianieNiektóre spożywasz codziennie. Przez te produkty organizm szybciej się starzeje

Niektóre spożywasz codziennie. Przez te produkty organizm szybciej się starzeje

Badania przeprowadzone przez naukowców z włoskiego Libera Universita Mediterranea wykazały, że osoby spożywające duże ilości wysokoprzetworzonej żywności, mogą być biologicznie starsze, niż wynikałoby to z ich rzeczywistego wieku. Starzenie mogą przyspieszać nie tylko paczkowane przekąski i napoje słodzone, ale i produkowane masowo pieczywo!

chleb
chleb
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Douglas P Sacha - droopydogAJNA
Katarzyna Kurek

23.11.2024 18:56

Przeanalizowano ponad 30 markerów biologicznych

Naukowcy z włoskiego Libera Universita Mediterranea zauważyli, że wysokie spożycie żywności ultraprzetworzonej może przyspieszać proces starzenia się organizmu, bez względu na jakość odżywczą diety. Uczeni analizowali dane ze znanego europejskiego badania Moli-sani, z udziałem ponad 22 tys. uczestników.

Badacze sprawdzili stężenie 30 markerów biologicznych, odzwierciedlających wiek biologiczny, różniący się od chronologicznego. To właśnie wiek biologiczny pokazuje, jak zdrowe są narządy i tkanki. Odzwierciedla on rzeczywiste parametry ciała, a nie tylko liczbę przeżytych lat.

Wykorzystując szczegółowy kwestionariusz, naukowcy mogli oszacować spożycie typowych składników przetworzonej żywności, takich jak maltodekstryny, utwardzone tłuszcze czy konserwanty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie jedzenie postarza?

Maltodekstryny, utwardzone tłuszcze czy konserwanty są powszechnie obecne w żywności przetworzonej. Zalicza się do niej m.in. paczkowane przekąski, napoje słodzone, jogurty owocowe, niektóre płatki śniadaniowe, a nawet chleb, który jest produkowany masowo. Badanie wykazało, że osoby, które regularnie spożywają tego rodzaju produkty, były biologicznie starsze, niż wynikałoby to z ich wieku metrykalnego.

Simona Esposito, autorka artykułu opublikowanego w "American Journal of Clinical Nutrition", zwraca uwagę, że zbyt częste spożywanie żywności ultraprzetworzonej wpływa niekorzystnie na zdrowie, przyspieszając starzenie. Dotychczas nie wyjaśniono precyzyjnie mechanizmów tego procesu. Wiadome jest natomiast, że tego rodzaju żywność na skutek intensywnych procesów przemysłowych, traci spore ilości błonnika i składników odżywczych. Jest więc uboga w wartości odżywcze, ale obfituje w cukry i tłuszcze nasycone.

Inna autorka badania, Marialaura Bonaccio, zaznacza też, że żywność ultraprzetworzona może zaburzać metabolizm glukozy i wpływać na mikrobiotę jelitową. Ponadto problemem może być też obecność toksycznych substancji w plastikowych opakowaniach żywności. Te mogą bowiem być nośnikami substancji toksycznych do organizmu.

Wybrane dla Ciebie