Małe, a drzemie w nich wielka moc. Ekspertka wskazała 5 przypraw
Przyprawy to coś więcej niż tylko dodatek do potraw – to prawdziwe naturalne lekarstwa, które wciąż są stosowane w tradycyjnej medycynie. Ich właściwości zdrowotne były doceniane już przez starożytnych, a współczesne badania potwierdzają ich pozytywny wpływ na zdrowie.
28.02.2025 16:40
Jak przyprawy wspomagają zdrowie?
Przyprawy od wieków nie tylko poprawiają smak potraw, ale także stanowią ważny element diety prozdrowotnej. Najzdrowsze przyprawy to prawdziwe skarby natury, które oferują szereg korzyści zdrowotnych dzięki swoim bioaktywnym składnikom. Ich regularne stosowanie może wspierać nasz organizm w wielu aspektach - od poprawy trawienia przez obniżenie poziomu cholesterolu, aż po walkę z wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy starzenia się.
Zawarte w przyprawach substancje aktywne mają działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antybakteryjne, co sprawia, że są skutecznymi sojusznikami w utrzymaniu zdrowia. Oprócz tego, przyprawy dodają smaku potrawom bez potrzeby stosowania dodatkowych tłuszczy czy soli, co jest korzystne dla osób dbających o linię. Warto wiedzieć, że regularne używanie najzdrowszych przypraw może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, wspierać odporność oraz przyczyniać się do lepszego funkcjonowania układu pokarmowego.
Najzdrowsze przyprawy według dietetyka
Dietetyczka Kristy Del Coro na łamach Real Simple wskazała 5 przypraw, które powinny znaleźć się w każdej spiżarni.
- Cynamon. Zawiera związki, które wspierają organizm w walce z cukrzycą typu 2, obniżając poziom glukozy. Ponadto dzięki właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym działa korzystnie na serce i układ krążenia. Cynamon jest również znany z właściwości przeciwdrobnoustrojowych, co sprawia, że wspiera odporność.
- Kurkuma. Ma silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, jest badana pod kątem jej wpływu na zdrowie mózgu, w tym w kontekście leczenia chorób neurodegeneracyjnych takich jak alzheimer. Ponadto, kurkuma wspomaga procesy trawienne i wykazuje działanie detoksykacyjne.
- Imbir. Znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych jest przyprawą, która może pomóc w łagodzeniu bólu, szczególnie w przypadku zapaleń stawów. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwwirusowe, wspomagając organizm w walce z infekcjami. Imbir jest również skuteczny w łagodzeniu nudności i problemów trawiennych, a regularne spożywanie tej przyprawy wspomaga metabolizm.
- Koper włoski. To przyprawa bogata w błonnik, witaminy (szczególnie A i C) oraz minerały, takie jak mangan i potas. Pomaga w trawieniu, łagodzi wzdęcia i może poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Ma także działanie przeciwzapalne.
- Papryka, szczególnie ta o ostrzejszym smaku, zawiera kapsaicynę – substancję, która wspomaga spalanie tłuszczu oraz poprawia krążenie krwi. Jest bogata w witaminę A i C, a jej regularne spożywanie może korzystnie wpływać na zdrowie skóry oraz wspomagać odporność.