Regularnie pili tę herbatę. Przebadali 40 tys. Japończyków

Doceniana za wyjątkowy smak, ale też właściwości prozdrowotne. Matcha to jeden z sekretów długiego życia Japończyków, który wspiera zdrowie kompleksowo, chroniąc także psychikę.

Matcha
Matcha
Źródło zdjęć: © Getty Images | ©2017 Kohei Hara

03.12.2024 19:17

Skarbnica antyoksydantów

Korzyści z regularnego picia matchy, czyli sproszkowanej zielonej herbaty są znane od stuleci. Historia tego wyjątkowego napoju sięga VIII wieku. To właśnie wtedy buddyjski mnich Eisai rozpowszechnił ją w Japonii jako "najlepsze lekarstwo na problemy natury umysłowej oraz medycznej".

Dziś matcha jest doceniana nie tylko za swój intensywny smak i wszechstronne zastosowanie, ale przede wszystkim za dobroczynny wpływ na zdrowie.

Jednym z jej najcenniejszych składników są katechiny, zwłaszcza galusan epigallokatechiny (EGCG), które posiadają silne właściwości przeciwutleniające. Matcha zawiera ich nawet trzykrotnie więcej niż tradycyjna zielona herbata, co czyni ją niezwykle skuteczną w walce z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za procesy starzenia oraz rozwój wielu chorób, w tym nowotworów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

EGCG przyczynia się również do ochrony przed wirusami, co dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy.

Antyoksydanty mają zdolność hamowania rozwoju nowotworów. Regularne spożywanie matchy może więc nie tylko poprawić jakość życia, ale także je wydłużyć.

Naturalny sposób na odchudzanie

Matcha to także idealny napój dla osób dbających o sylwetkę. Zawartość polifenoli, katechin i kofeiny wspiera procesy termogenezy i utleniania lipidów, co prowadzi do szybszego spalania tłuszczu.

W połączeniu z naturalnym błonnikiem, który daje uczucie sytości, pomaga kontrolować apetyt, ułatwiając redukcję masy ciała.

Co więcej, ten wyjątkowy napój prawie nie zawiera kalorii, co czyni go doskonałym wyborem dla osób na diecie.

Wyjątkowe połączenie kofeiny i L-teaniny sprawia, że matcha nie tylko dodaje energii, ale również działa uspokajająco. L-teanina stymuluje produkcję fal alfa w mózgu, co prowadzi do uczucia jednoczesnego relaksu i czujności.

Wsparcie dla serca i mózgu

Regularne picie matchy może znacząco zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także związaną z nimi śmiertelność.

Badania przeprowadzone na grupie ponad 40 tys. Japończyków w wieku 40-79 lat wykazało, że już pół szklanki tego specyfiku obniżyło śmiertelność wywołaną przez choroby sercowo-naczyniowe o 32 proc. u kobiet oraz o 16 proc. u mężczyzn.

Z kolei jej wpływ na zdrowie mózgu obejmuje również poprawę funkcji poznawczych i ochronę przed stresem oksydacyjnym, co jest kluczowe w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym.

Naturalne oczyszczanie organizmu

W procesie produkcji matchy bardzo istotne jest osłanianie liści przed słońcem na kilka tygodni przed zbiorami. Zwiększa to zawartość chlorofilu, nadając herbacie charakterystyczny, intensywnie zielony kolor.

Chlorofil wspiera także oczyszczanie organizmu, pomagając w usuwaniu toksyn.

Dodatkowym argumentem przemawiającym za piciem matchy jest jej uniwersalność. Można ją dodawać do smoothie, deserów, lodów czy ciast, tworząc zdrowe i smaczne posiłki.

To prawdziwy superfood, który łączy w sobie niezwykłe właściwości prozdrowotne z wszechstronnym zastosowaniem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie